Citronka - najpopularnija sorta krušaka u Turskoj


Uvijek sam volio zemlje sa suhim ljetima i blagim zimama. Najviše zbog toga što, uprkos nedostatku vode, nemaju većih problema da obezbjede ovu dragocjenu tečnost. Izrael je u najtežoj poziciji ali dobro gura, dok je u Turskoj bolja situacija sa padavinama.
Posjetio sam zasad krušaka, u blizini grada Korkutelija, 100 kilometara od Antalije. Eto, i Turci proizvode kruške. I to poprilično - oko 400.000 tona godišnje. Kod Turaka, kada govorimo o kruškama, najviše je zastupljena sorta Citronka, ne baš popularna sorta kod nas. 


Vole je jer se bere od 25.09-15.11. kada kod njih zna da padne snijeg (kod nas ga još malo neće biti ni tada). 
Na četiri hektara prosječan rod je od 30-35 tona po hektaru što mi je bilo čudno jer je riječ o organskoj proizvodnji. Prinos je skoro isti kao i u konvencionalnoj proizvodnji. Zimska rezidba se ne primjenjuje, zbog toplijeg vremena, a sa istom počinju u maju.


Kažu da stabla tretiraju samo tri puta godišnje, bakrom i sumporom. Protiv Psile, tj.kruškine buve, bore se sumpornim preparatima. Interesantno je da nemaju savijača. Zbog viših temperatura  problemi sa čađavom krastavošću svedeni su na minimum, a za to je najviše zaslužno frezanje kompletnog voćnjaka, koje se radi početkom novembra i kada opadne sav list. Tako se uništavaju prezimljujuće spore patogena.


Najviše muke pričinjava im, kao u Izraelu, Erwinia amylovora – bakteriozna plamenjača. I nju uništavaju sumporom. Olakšavajuća okolnost je stalni povjetarac koji donekle spriječava razvoj bolesti a primjenjuju podzemno navodnjavanje iz akumulacija u kojima se voda nakuplja tokom zime i proljeća. 
Inače, u Turskoj se godišnje proizvodi oko 400.000 tona krušaka. Bujrum!

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?