Kako ublažiti štetu od grada?

Ako bi trebalo da se traži jedna riječ za opis vremenskih prilika u posljednjih nekoliko godina, tačnije od 2013. godine,posljednje rodne godine, to je svakako - nenormalno! Vrijeme se promijenilo i svako, od seljaka do ministra ili predsjednika države, mora da bude svjestan toga! Borba protiv vremena u narednom periodu trebalo bi da bude prioritet svih prioriteta. Gradonosni oblaci sve su jači. Pojavljuju se od marta. Već nekoliko godina gradonosni oblaci koji se formiraju u proljeće iste su jačine kao i oblaci u julu i avgustu. Ovi ljetnji takođe su jači nego prije. 


Šta da se radi sa voćkama kada ih "razvali"grad. Posljednji grad, od 21.07.2018. na području Prijedora i Banjaluke nepovratno je oštetio plodove i mnoga stabla. Prvo, protivgradna mreža. Ko ima mogućnost da je postavi neka je postavi jer će ovakvih vremenskih nepogoda biti sve više i više. Ne uzdajte se u protivgradnu zaštitu. Ne može uvijek da spriječi štete a često neće djelovati zbog zabrane ispaljivanja raketa od strane kontrole leta. Koliko je puta ove godine samo Hrvatsku i Srbiju zadesilo nevrijeme praćeno gradom i bujičnim poplavama. Mogu se dobiti i podsticaji od države. Koliki god da su, dobro dođu. Drugo, nakon grada, u roku od 48 časova, stabla treba prskati kontaktnim fungicidima i aminokiselinama koje ublažavaju stres kod voćaka. Problem je, ako grad bude pred berbu, kao što je slučaj sad sa šljivom i kruškom što se ne može ispoštovati karenca primjenom kontaktnih fungicida. Sa jabukom takvih problema, uglavnom, nema. Ako želite da primijenite nehemijska sredstva preporučujem sodu bikarbonu, dva kilograma na 1000 litara vode, uz dodatak pet litara domaćeg mlijeka. Tako ćete spriječiti truljenje plodova ali tretman treba ponoviti tri puta u 10 dana. 


Možete dodati i aminokiseline, skuplje ili jeftinije, svejedno, u dozi od tri litre na 1.000 litara vode. One će ojačati voćke i ublažiti stres od grada. Plodovi koji ostanu na stablu i počnu da trule, a ne budu prskani, izvor su zaraze i za one koji nisu pogođeni. Znam da nije lako pokupiti silne plodove koje je led oborio na zemlju, a biće i onih koji će tek da otpadnu ali je to mjera koja je nužna sa aspekta održavanja higijene voćnjaka. Mnogima se sve smuči i neće ništa da rade nakon grada, mnoggi odustaju od proizvodnje jer im je dosta svega, ali tako je kako je. 


Ko odluči da nastavi mora pokupiti plodove i oprskati u više navrata voće, a nakon berbe onoga što je ostalo, poželjno je da izvrši prihranu kako bi se koliko toliko voćka snabdjela za zimsko mirovanje neophodnim elementima. Ako je pred samu berbu bio grad plodovi se mogu iskoristiti za rakiju. Ako je padao malo ranije već nakon dva do tri dana iz opalih plodova počinje se osjećati miris alkohola. U jesen se, obavezno, mora izvršiti tretman bakarnim preparatima a preporučujem i da se izvrši krečenje cijelog stabla ( može atomizerom ) da bi se što bolje dezinfikovale rane i spriječilo propadanje stabala.

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?