Pucanje plodova krušaka

U voćnjacima se, ovih dana, na pojedinim sortama, može vidjeti pucanje kore plodova. Pucanje je, naročito, izraženo na sortama Karmen i Bonita, ranije i na Junskoj ljepotici, ali ona je već obrana. Mislim da je razlog za to višak vlage u prethodnom periodu, u kombinaciji sa hroničnim nedostatkom bora, jer naša zemljišta nisu dobro obezbjeđena ovim mikroelementom. I ovo je još jedan dokaz koliko je važna uloga struke u proizvodnji i ta uloga će da bude još važnija, u narednom periodu, jer su klimatske promjene tu, među nama, utiču na proizvodnju i tek će da utiču.



U pukotine, na plodu, dolaze pčele i ose,jer ih privlači šećer, a naseljava se i gljiva Monilia, uslijed čega dolazi do truljenja ploda i stvaranja mumificiranih plodova, sa konidijama, koje su, ne samo primarni već i sekundarni izvori infekcija. Svi plodovi moraju da budu odstranjeni iz krošnje jer mogu da zaraze, ne samo okolne plodove, već i plodove ostalih sorti, koje će kasnije da sazriju. Plodovi mogu da budu uštećeni od insekata, hemikalija, grada i slično i to su ulazne rane za infekciju ovim patogenom.





Koje je rješenje za pucanje plodova? U toku vegetacije, ako često pada kiša, prilikom tretmana trebalo bi dodati i malo bora, nije dovoljno prskati borom prije i poslije cvjetanja. I drugo rješenje, za sprečavanje širenja patogena jeste da pokušate prskanje sa sodom bikarbonom koja je dobra kao fungicid i dezinfekciono sredstvo. Ne može potpuno da pomogne, ali u većoj mjeri, može da spriječi truljenje plodova. Drugo sredstvo je čaj od mente ili hajdučke trave koji su takođe dobri za dezinfekciju.

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?