Trulež plodova šljiva!

Visoka vlažnost i česte kiše dovode do ubrzanog propadanja plodova šljiva (Monilia fructigena) i to pred samu berbu. Uskoro će krenuti berba Čačanske rodne i Stenleja koje su među najzastupljenijim sortama kod nas. Trulež nastaje od malih rana na plodovima koje mogu nastati od bolesti, insekata pa čak i udara ploda od granu prilikom jakog vjetra. Kada je povećana vlažnost uslovi za napad gljivice su idealni. Gljivica će se širiti sa napadnutog ploda na zdravi,ako se dodiruje sa njim. Plodovi, pa i skupine plodova ubrzo postanu mumificirani sa bijelim konidijama koje šire zarazu.


I prilikom berbe treba voditi računa da se ne oštećuju plodovi jer će bolest i njih da napadne. Problem je i ako krošnja nije prozračna jer se bolest prvo javlja u gušćim dijelovima krošnje gdje se duže zadržava vlaga. Kako da spriječite trulež plodova? Najbolji način je da pomiješate domaće mlijeko i sodu bikarbonu, u omjeru dvije do tri litre mlijeka na 50 litara vode plus 100 grama sode. Može se dodati i otopina u kojoj se nalazi crveni i bijeli luk jer su oni dobri dezinficijensi. Tri do četiri litre takve tečnosti su dovoljne na 50 litara vode, a ne treba vam mnogo luka, dovoljno je po nekoliko čenova bijelog i glavica crvenog luka.


Zaštita neće biti 100% ali će u velikoj mjeri smanjiti prisustvo bolesti. Lično sam primijenio istu metodu na svojim šljivama i novog širenja bolesti po plodovima skoro da nije bilo.


Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?