Kaolinska glina dala rezultate u zaštiti od kruškine buve

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodooprivrede Republike Srpske realizovao je ogled sa kontrolom kruškine buve u zasadima krušaka pomoću kaolinske gline. U zasadima Ilije Mijatovića iz Šušnjara (1.0 ha), Aleksandra Bundala iz Drugovića (2.3 ha), Nikole Vukote iz Trebovljana i Dejana Popovića iz Palačkovaca (1.6 ha), radilo se na zaštiti krušaka od kruškine buve, najveće štetočine ove voćke.

Cilj ogleda bio je da se primjenom gline smanji polaganje jaja kruškine buve a time smanji i upotreba insekticida tokom sezone. U tri, od četiri voćnjaka, postignuti su dobri rezultati. Rađeno je od dva do pet tretmana glinom, počevši od marta, do juna 2018. godine. Iako je godina bila teška, sa aspekta zaštite i vremenskih prilika, zaključeno je  da je kaolinska glina, u tri voćnjaka, odgodila primjenu insekticida protiv prve generacije kruškine buve, čime su proizvođači ostvarili značajnu uštedu u konačnom finansijskom zbiru jer nisu tretirali voćke  insekticidima.

Protiv druge generacije morali su se upotrijebiti insekticidi, a uzrok tome bile su, prvenstveno, česte padavine koje su dovodile do spiranja gline, međutim i tada je njihova primjena bila manja jer su se upotrebljavale manje doze.




Uočeno je i da nije bilo prljanja plodova krušaka od lučenja medne rose na dijelovima ploda na koje je aplicirana glina, a na dijelovima ploda sa unutrašnje strane, gdje nije bilo dobre aplikacije, zbog gustine krošnje bilo je manjeg prljanja plodova. Ovo je navelo na zaključak da se od maja mjeseca treba raditi ljetnja rezidba u voćnjacima čime se smanjuje napad buve jer, što je god otvorenija krošnja, lakša je aplikacija sredstava i kontrola štetočine.

Djelovanje kaolinske gline koja se sastoji od aluminijum silikata ogleda se u tome da spriječava polaganje jaja kruškine buve jer krila ženke buve iritira praškasta struktura gline koja se nalazi  na površini lista. Zbog te iritacije ne dolazi do polaganja jaja a time i prljanja plodova krušaka. Primijećeno je i da nije bilo napada prve generacije jabučnog savijača koji napada i krušku jer glina ometa krila savijača a, ako se dobro aplicira, voćka bude poptpuno bijela zbog čega ženka savijača ne može da namiriše list i plod kruške.



Ogledi su realizovani u saradnji sa kompanijom “Golić trejd“iz Gradiške koja je proizvođačima donirala određenu količinu gline, a biće nastavljeni i u narednoj vegetacionoj sezoni. Ono što je najvažnije jeste da je kvalitet plodova krušaka zadovoljavajući. Većina plodova je prva klasa, a dio plodova iz ovih oglednih zasada, završiće i na tržištu Rusije.



Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?