Mediteranska voćna muha

 Mediteranska voćna muha (Ceratitis capitata) je štetočina koja će u godinama pred nama predstavljati veliku prijetnju voćarima.
Mislim da se sve više pojavljuje i kod nas jer joj pogoduju visoke temperature, naročito u aprilu, a ove godine april je bio izuzetno topao. U Hrvatskoj je već redovna štetočina, naročito u Dalmaciji, a u BiH najviše je ima u dolini Neretve. Prvo se pojavljuje na breskvama, mandarinama i nektarinama, a napada i jabuku i krušku. Prema nekim podacima napada 240 vrsta. Najviše joj odgovaraju temperature od 30 do 32 stepena jer se jedna generacija razvije za petnaestak dana.



Ženka je žuto-smeđe boje i krila su joj uvijek otvorena kada miruje. Odrasli insekti pojavljuju se u aprilu. Ženka ima legalicu dužine dva milimetra, jaja polaže u skoro zrele plodove, do pet milimetara duboko,a zatim se larve spuštaju dublje i završavaju svoj razvoj za, otprilike 14 dana. U nezrelim plodovima larve se ne hrane. Nakon završetka razvoja izlaze iz plodova i kukulje se u zemlji. Ako su temperature visoke za 20-tak dana ciklus se ponavlja. Kod nas štete još uvijek nisu velike, ali već sad treba da se obrati pažnja jer se dešava da plod izgleda zdravo, međutim, kada se okrene s druge strane vidi se mala rupa u koju su položena jaja.

Kako se boriti protiv voćne muhe? Pošto se štete najviše uočavaju pred berbu, a zbog karence se ne preporučuje upotreba insketicida sa aktivnom materijom dimetoat, pirimifosmetil itd.

Najbolje se pokazao insekticid LASER, sa aktivnom materijom spinosad, koji je dozvoljen u organskoj poljoprivredi. U svijetu se koristi u vrlo malim dozama, 0.02%, u vidu mamca, zajedno sa bakterijom Saccharopolyspora spinosa. Može pomoći i sam insekticid,u većim dozama, ali svijet se sve više okeće novim metodama borbe. U Izraelu je sve više popularna metoda uzgajanja sterilnih mužjaka ( SIT-sterile insect technique ) koji se puštaju po voćnjacima i oplođuju ženke koje polažu sterilna jaja. Nakon nekog vremena dolazi do dramatičnog pada populacije.
Međutim, najvažnija metoda borbe, naročito u manjim voćnjacima, jeste sanitacija, odnosno, sakupljanje i iznošenje iz voćnjaka napadnutih plodova. Jedan plod „napašće“ 10 stabala jer predstavlja izvor hrane za odrasle insekte a i konkurenciju mamcima.
Mogu se koristiti i još neki prirodni preparati npr. list paradajza i pelina, zajedno sa začinima kao što su čili i biber, uz dodatak bijelog luka koji odbijaju muhu od ploda. 


Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?