Uklonite izdanke kod voćaka
Vrijeme
je za rezidbu voćaka. Najvažnije je da su temperature ispod nule i da na
stablima nema snijega. Šljiva je još “mekana“ zbog retrovegetacije, tj. novog listanja
u septembru i oktobru zbog visokih temperatura, pa bi voćari trebalo da pripaze
na rezidbu. Drugim riječima, ona stabla kod kojih nije bilo retrovegetacije
mogu da se režu dok bi, kod stabala sa novim listovima, trebalo da se sačeka sa
rezidbom. Jabuka i kruška uveliko se režu.
Bilo da
se rezidba obavlja ili ne krajnje je vrijeme da se kod jabuka, krušaka i šljiva
uklone izdanci koji su tokom sezone izbili iz zemlje, tj. adventivnih pupoljaka
na korijenu.
Ovi
izdanci vuku snagu voćki u vegetacionom periodu, crpe hranljive materije,
usporavaju rast voćaka i razvoj rodnih pupoljaka za narednu godinu. Prilikom rezidbe
obavezna je upotreba rukavica jer izdanci, naročito kod krušaka i šljiva, često
na sebi imaju trnove koji mogu da naprave duboke posjekotine na koži. To je
zbog podloga divlje kruške i džanarike. Trn na izdanku šljive naročito je
opasan. Ako ubode, a ne izvučete ga odmah i ne dezinfikujete alkoholom mjesto
uboda, može da dovede do crvenila, otoka, čak i trovanja krvi. Budite vrlo
oprezni, sijecite ih do zemlje i iznesite iz voćnjaka.
Comments
Post a Comment