Uklonite izdanke kod voćaka


      
            Vrijeme je za rezidbu voćaka. Najvažnije je da su temperature ispod nule i da na stablima nema snijega. Šljiva je još “mekana“ zbog retrovegetacije, tj. novog listanja u septembru i oktobru zbog visokih temperatura, pa bi voćari trebalo da pripaze na rezidbu. Drugim riječima, ona stabla kod kojih nije bilo retrovegetacije mogu da se režu dok bi, kod stabala sa novim listovima, trebalo da se sačeka sa rezidbom. Jabuka i kruška uveliko se režu.



Bilo da se rezidba obavlja ili ne krajnje je vrijeme da se kod jabuka, krušaka i šljiva uklone izdanci koji su tokom sezone izbili iz zemlje, tj. adventivnih pupoljaka na korijenu.

            Ovi izdanci vuku snagu voćki u vegetacionom periodu, crpe hranljive materije, usporavaju rast voćaka i razvoj rodnih pupoljaka za narednu godinu. Prilikom rezidbe obavezna je upotreba rukavica jer izdanci, naročito kod krušaka i šljiva, često na sebi imaju trnove koji mogu da naprave duboke posjekotine na koži. To je zbog podloga divlje kruške i džanarike. Trn na izdanku šljive naročito je opasan. Ako ubode, a ne izvučete ga odmah i ne dezinfikujete alkoholom mjesto uboda, može da dovede do crvenila, otoka, čak i trovanja krvi. Budite vrlo oprezni, sijecite ih do zemlje i iznesite iz voćnjaka.

 Do rasta izdanaka dolazi zbog suviše plitke sadnje. Zato je važno da korijenov vrat, spojno mjesto, bude barem pet centimetara iznad zemlje. Ako je plitko posađeno imaćete pojavu izdanaka, slabiji razvoj sadnice i lakšu pojavu bolesti. Rezove treba oprskati bakrom ili krečom kako ne bi došlo do prodora parazita u stablo. Na jednoj od slika, na stablu šljive vide se simptomi Pseudomonasa, bakterijskog raka, zbog pretjeranog rasta izdanaka i neadekvatne njege stabla.

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?