Cijene voća i povrća na sjeveru Japana

Iako je udaljenost između Republike Srpske, odnosno, Bosne i Hercegovine i Japana, oko 9.400 kilometara, postoje načini da se posjeti ova daleka, lijepa, zemlja. Banjaluka je od npr. Tokija udaljena 9.365 kilometara, a od Obihira, prestonice japanske poljoprivrede, koji se nalazi na sjevernom ostrvu Hokaido "samo" 8.896 kilometara.
Obihiro je u Tokachi regionu, veličine 10.000 km2. U ovom regionu uglavnom se uzgaja krompir, šećerna repa, soja i pšenica. Imaju i nešto malo voća, jabuka i krušaka. Cijene voća i povrća baš i nisu malene. Razlike u cijenama, u marketima, takođe su visoke. Meni najomiljenija kruška košta od 1058 jena po kilogramu, a na sniženju 980 jena, odnosno, od 16.7 do 15.5 maraka. Jedna marka je 63.7 jena, 1 srpski dinar = 1.05 jena, a jedna kuna vrijedi 16.7 jena. Domaćini mi rekoše da je riječ o sorti La France (nikad čuo za nju, liči mi na Viljamovku).  
                                                















Jabuke su takođe skupe, čak i na komad. Najpopularnije su Fudži i Zlatni delišes. Fudži, u markama, košta otprilike od 2.1 do 2.36 maraka po komadu, do 6.31 marku za šest plodova. a Zlatni, po komadu takođe od 2.1 do 2.3 marke, a za četiri ploda u kesi košta 498 jena, tj. oko 7.9 maraka.
                                                                   




 
Banane su im jeftine  i cijena se kreće od 1.86 do 3.1 maraka po vrećici u kojoj bi trebalo da bude kilogram ali zato što im je transport relativno. Nabavljaju ih iz Filipina. Zato su mandarine skupe. Od 11 do 11.6 maraka, na sniženju od 10.2 do 10.7 maraka po kilogramu.
 





















Povrće je relativno skupo čak i kada su sniženja. Crveni luk je od 3.1 do 4.7 maraka, zavisno od pakovanja. Paradajz košta oko dvije marke. Šeri je skuplji, od 3.1 do četiri marke, a mrkva od 2.6 do skoro tri marke po vrećici. Glavica kupusa je nešto više od tri marke.

Ali, najvažnije je to da se prilikom svake kupovine dodaje porez od 8%. Kao u Americi. Dakle, još skuplje ih izađe kupovina voća i povrća. Iduće godine porez će biti 10%. Inače, na sjeveru su cijene povoljnije u odnosu na npr. Tokio gdje su veće za 20%. Baš bi bilo dobro izvoziti barem voće u ovu daleku zemlju. Ako nam se isplati do Vladivostoka, šta fali Obihiru?








 
 


Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?