Ne okopavaj, ne rasipaj stajnjak. Priroda će sama da odradi posao!
Svašta čovjek
može da vidi u Japanu. Kada su mi organizatori rekli da će nas voditi na farmu
u kojoj se povrće uzgaja na prirodne načine (“Natural farming“) bio sam srećan
kao malo dijete. To mi je ujedno jedna od životnih želja....pronaći što više
mogućnosti za eliminisanje hemijskih sredstava iz poljoprivredne proizvodnje.
Jeste da je
napolju debeo minus, da je prethodno veče padao snijeg i da duva jak vjetar
ali, kad nešto žarko želiš da vidiš, nema nesavladive prepreke.

Već na prvi pogled vlasnik farme Hideyuki Yabuta odaje utisak ozbiljnog farmera posvećenog svom radu. Yabuta ima 62 godine, sve na farmi radi sam, a izgleda, barem desetak godina mlađe. “ To što ne izgledam još mlađe dugujem organskoj poljoprivredi. Na kraju svakog dana jedva sam stajao na nogama jer sam bio veoma umoran od cjelodnevnog okopavanja korova. Razmišljao sam šta da uradim jer više nisam fizički mogao da izdržim rad u bašti “ kaže Yabuta.


Već na prvi pogled vlasnik farme Hideyuki Yabuta odaje utisak ozbiljnog farmera posvećenog svom radu. Yabuta ima 62 godine, sve na farmi radi sam, a izgleda, barem desetak godina mlađe. “ To što ne izgledam još mlađe dugujem organskoj poljoprivredi. Na kraju svakog dana jedva sam stajao na nogama jer sam bio veoma umoran od cjelodnevnog okopavanja korova. Razmišljao sam šta da uradim jer više nisam fizički mogao da izdržim rad u bašti “ kaže Yabuta.
Onda mu je u ruke došla knjiga čuvenog japanskog zemljoradnika i filozofa Masanobu
Fukuoke (1913.-2008.) koji je bio poznat po svojoj prirodnoj zemljoradnji i
ozelenjavanju iskorištenog i pustinjskog zemljišta, što je opisao u knjizi
“Revolucija jedne slamke“.
Suština te knjige jeste da se u poljoprivredi skoro ništa ne
radi tj. da se ne koristi pesticidi, bilo kakva obradu zemljišta, kompost,
mineralno ili stajsko đubrivo. Yabuta
se već 13 godina bavi uzgojem povrća na prirodni način ili popularno “Natural
farming“.
“Sad imam vremena
i zaista uživam jer i tokom sezone 80% radnog vremena volontiram tako što
pomažem farmerima koji takođe žele da se
bave prirodnim uzgojem biljaka. Čak sam išao i u Fukušimu, nakon
incidenta sa nuklearnom centralom, gdje sam uspio da skoro skroz smanjim nivo
radioaktivnosti u zemljištu“, naglašava Hideyoki.
Sigurno se pitate
kako je to moguće? Nakon malo dužeg ispitivanja, prevođenja, došli smo do
rješenja - mikroorganizama. Yabuta uzima uzorke zemljišta sa rižinih polja na
višim nadmorskim visinama na kojima se ne koristi hemija ili odlazi na planine
gdje uzima vulkanske stijene. Zatim, sve to zajedno ili pojedinačno, stavlja u
vodu i ostavlja neko vrijeme na suncu. Tu vodu koristi za prskanje zemljišta
prije sjetve ili sadnje, a sjeme povrća, prije sjetve, uvalja u glinu. Drugi
način je da od rižine ljuspe pravi brašno, u koje dodaje malo vode sa
mikroorganizmima, što takođe ostavlja jedno vrijeme na suncu.
Tvrdi da nema
napada biljnih bolesti i insekata i da voda ( 0.5 litara gore navedene tečnosti
na 20 litara vode ) daje snagu biljkama da se izbore sa štetočinama. Trenutno
koristi tečnost na bazi kukuruza kojom tvrdi da može da, u potpunosti, spriječi
štete od izmrzavanja tokom cvjetanja biljaka. Nešto slično vidio sam u jednom
kratkom dokumentarcu o Akinori Kimari, čuvenom proizvođaču organskih jabuka
koji, kao zaštitu od Venturije inequalis, koristi samo sirće od riže ili
kukuruza.
“Natural farming“
je posebna filozofija koja ustvari podstiče prirodu da sama odradi posao.
Metodama Masanobu Fukuoke i našeg domaćina Yabute kod mnogih farmera povećani
su prinosi. Npr. Yabuta tvrdi da se prinosi riže mogu povećati sa 600
kilograma, u konvencionalnom načinu uzgoja, na 900 kilograma/dulumu u prirodnom
načinu.
Japanci su
poznati kao nacija sa dugim životnim vijekom. Muškarci žive u prosjeku 80.8, a
žene 86.8 godina. Po dugovječnom stanovništvu naročito je poznato ostrvo
Okinava. Yabuta, kao i ostali
sljedbenici Masanobu Fukuoke, vjeruju da život ne smije da odstupi od prirode.
“Ljudi, naročito
omladina, odvikli su se od prirode i zato obolijevaju. Kada se ne bi kupovala
prerađena hrana, aditivi, vještačka đubriva, pesticidi i slično došlo bi do
zaustavljanja ekonomskog rasta. A ipak sve to uzrok je bolesti koje pogađaju
današnje ljude. Sve bolesti rezultat su njihovog uzroka. Drevni ljudi nikada
nisu patili od bolesti jer su živjeli u potpunom skladu sa prirodom“ kaže
Yabuta.
Yatuba na 3.2
hektara uzgaja 50 vrsta povrća, kukuruz, pšenicu, ljekovito bilje. Od ukupne
površine samo 0.1 ha je pod plastenicima. Proizvodi i rasad i sokove od povrća.
Pošto je u Obihiru zima i njive su prekrivene snijegom nismo mogli da vidimo
kako izgleda prirodni način uzgoja pa nas je domaćin odveo u jedan od
plastenika u koji je posijao špinat i japanski mustard špinat (komatsuna). Usput je duvao jak vjetar koji ledi krv u
žilama. Povrće je u tunelima zbog izuzetno niskih noćnih temperatura koje su u
januaru i februaru, na sjeveru Japana, oko dvadesetak stepeni ispod nule. Ako
sam dobro razaznao korove riječ je o pirici i rožcu. Hideyuki tvrdi da ne
smetaju biljkama i da oni ustvari svojim korijenovim sistemom omogućavaju
rahlost i povoljan vodno-vazdušni režim u zemljištu.
“Dok sam rasipao
stajnjak korovi su rasli kao ludi. Kad sam prešao na prirodni uzgoj rastu do
visine koju sada vidite. Jedino što sam radio jeste da sam prije sjetve oprskao
zemlju mikroorganizmima iz zemljišta koje sam uzeo sa rižinih polja. Iz ovog
plastenika imam po četiri berbe špinata i mustarda, ukupno, oko 800 kilograma u
sezoni. Cijena jedne vezice koja se u supermarketima prodaje od 130 do 150 jena
( 1 BAM = 63 jena ) a kod mene je 80 jena. Kada pored posađenog paradajza na
svaki slobodan dio zemljišta posijem po koji bosiljak, mladi luk, mrkvu i
kupus, prinos na 1000 stabljika mi je šest puta veći u odnosu na prinose u
konvencionalnoj poljoprivredi. I ovaj način uzgoja mi je osnovni izvor prihoda“
tvrdi Yabuta.
Naš domaćin
obožava i da u jednu rupu stavi sjemenku kukuruza, pasulja i tikvice, kao što
rade u Južnoj Americi. Cilj mu je da što više farmera u Japanu pređe na njegov
način uzgoja. Posjeduje certifikat da je organski proizvođač ali za “Natural
farming“ način proizvodnje certifikata nema jer Vlada još nije donijela propise
iz ove oblasti.
U Japanu je teško
da se, neko ko nije dijete seljaka, bavi poljoprivredom ali je Vlada Japana
nedavno pokrenula program osposobljavanja stanovništva koje želi da se bavi
poljoprivredom i da tako umanji činjenicu da Japan, sopstvenom proizvodnjom,
zadovoljava svega 36% potreba stanovništva.
U vezi s
tim, Yabuta se interesovao i za stanje u
našim državama, a u delegaciji koja ga je posjetila, bilo nas je skoro sa svih
kontinenata. Nisam znao šta da mu kažem. Tako smo bogata zemlja sa prirodnim
resursima a uvozimo hranu iz inostranstva i uništavamo domaću proizvodnju.
Nešto sam promrmljao, imamo dovoljno luka, jabuka, mlijeka...valjda, taman da
ništa ne zapamti. Zašto da mu upitnici vise nad glavom i da se čudi da je nešto
tako moguće kada je u Japanu, na prvom mjestu domaći poljoprivrednik i domaća
proizvodnja? Opet je zaduvao jak sjeverac, bilo je vrijeme da se ide nazad u
toplu sobu. Usput sam, po ko zna koji put, razmišljao o tome šta nas spriječava
da radimo isto što rade Japanci pa i
Amerikanci, Izraelci, Nijemci i ostali? Odgovor, naravno, znam.
Comments
Post a Comment