Zakidanje zaperaka na paradajzu
Zakidanje
zaperaka neophodna je mjera ako želite da vam stabljike paradajza napreduju.
Suština je u tome da zaperci koji rastu u pazuhu osnovnih grana crpe hranjljive
materije ostatku biljke što utiče na manji broj cvjetova, plodova i na kraju,
sitnije plodove.
Zaperak |
Zaperak u pazuhu grane |
Ako
je vrijeme kišovito i ima mnogo vlage zakidanje se može vršiti i dva puta
sedmično jer vrlo brzo izrastu novi.
Uporedo
sa zakidanjem zaperaka odstranjuju se i deblje grane, bliže tlu. Najbolje je da
do 20 centimetara od zemlje stabljika bude bez bočnih razgranjenja. Ako ih ostavite, biće blizu ili na zemlji i idealne su za napad plamenjače.
Stabljika prije zakidanja |
Poslije zakidanja, tretirajte stabljike prihranom u vidu vode u kojoj je bila potopljena kopriva, gavez, maslačak, djetelina. Može se dodati i mlijeko sa sodom bikarbonom, zbog dezinfekcije jer kada se kidaju zaperci i donje, deblje, grane dolazi do oštećenja stabljike i prodora patogena u biljku.
Poslije zakidanja zaperaka |
I zaperci mogu da se iskoriste. Ako su du\ine od pet do osam centimetara, možete ih, kada ih otkinete, osloboditi donjih listova, ostaviti samo vršne i tako ih posaditi. Stavite u rupu stajnjak, dobro zalijte i imaćete novu stabljiku paradajza.
Zapamtite, stavljajte travu oko stabljika, prihranjujte i navodnjavajte biljke. Pršćite mlijekom i sodom, uz malo jestivog ulja, i rezultat neće izostati.
Comments
Post a Comment