Prihrana voćaka nakon berbe


Jedan od najvažnijih poslova koji bi trebalo da bude obavljen nakon iscrpljujuće vegetacione sezone jeste prihrana voćaka nakon berbe. Sa prihranom pomažemo voćkama da se oporave od stresova koji su ih pratili tokom proizvodne godine i da se lakše pripreme za period mirovanja. Trebalo bi da ih opskrbimo "namirnicama" za zimski san. 

Osnovno sredstvo za folijarnu prihranu voćaka nakon berbe jeste urea. Sadrži 46% azota i pomaže voćkama da u narednoj vegetacionoj sezoni imaju bolje cvjetanje i oplodnju jer je azot iz uree "pogonsko gorivo" biljkama nakon perioda mirovanja. Upotrebljava se od momenta kada list počne da mijenja boju iz zelene u žutu  i dok se lisna peteljka teže otkida od pupa, dakle u oktobru. Doza je pet do sedam kilograma na 100 litara vode. Tretiraju se i jabučaste i koštičave voćke. 


Urea nije dozvoljena u organskoj proizvodnji iako minimalno zagađuje zemljište. Oni proizvođači koji ne žele da koriste ureu za prihranu (među kojima sam i sam od ove godine) mogu da otope list cvekle, koprivu i gavez koji takođe sadrže mnogo azota u sebi s tim što bi doza trebalo da bude jača, odnosno, 20 litara vode u kojoj su bile otopljene ove biljke, na 100 litara vode. Dovoljno je da su biljke otopljene desetak dana. 


Može im se dodati i 10-20 litara, na 100 litara vode, peletiranog otopljenog pilećeg, organskog, đubriva koje sadrži od 4-5 % ukupnog azota, ali i fosfor, kalijum, magnezijum i kalcijum. Na tržištu se mogu pronaći peletirana đubriva od raznih proizvođača.


Dva do tri tretmana ovim biljkama i peletiranim pilećim stajnjakom mogu da budu adekvatna zamjena za ureu, a pritom neće doći ni do zagađenja zemljišta. Uz rasturanje ovih đubriva po zemlji i prskanje navedenim sredstvima voćka bi trebalo da spremna dočeka zimsko mirovanje.

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?