Može prirodno!





Ovaj blog moj je pokušaj da se ukaže na prednosti koje pruža zaštita voćarskih i povrtarskih kultura pomoću organskih preparata, tj. preparata na biljnoj bazi, kao i smanjenja upotrebe pesticida, u proizvodnji voća i povrća. Svaka proizvodnja zahtijeva ulaganje fizičkog napora, vremena i novčanih sredstava, a cilj svima koji se bave tim poslom jeste odgovarajuća zarada, od koje će moći da se živi i ulaže u proizvodnju.

Siguran sam da se primjenom biljnih preparata, u značajnoj mjeri, mogu smanjiti troškovi uzgoja jabuka, krušaka, šljiva, breskvi, trešanja, lješnjaka, malina, jagoda, kupina i ostalog voća.

Na osnovu sopstvenog iskustva usuđujem se da kažem da je proizvodnja povrća moguća bez upotrebe hemijskih sredstava, a proizvodnja većine voćnih vrsta takođe, uz znatno manju  primjenu hemije.

Korišćenjem koprive, gaveza, preslice, bibera, čili papričica, rasola, oraha, zove i ostalih biljaka, moguće je zaštititi biljke i jesti ukusne i prije svega, zdrave plodove.

Kuće koje proizvode hemijska sredstva nas truju. Previše. I odrasle i djecu. I vodu i zemlju. Treba dati priliku biljkama da se same izbore sa napadima štetočina i bolesti, a to je mnogo lakše, uz što manju upotrebu hemijskih sredstava i uz upotrebu preparata na bazi trava, korova i začina. Dajmo im šansu.

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?