Greške u rezidbi krušaka

Kada se pogledaju dva stabla na slici šta se može uočiti? Riječ je o Viljamovci. Prvo stablo je prozračno, sa dobro raspoređenim poluskeletnim granama i čistim, krupnim, plodovima. Drugo stablo je više, sa gustim rasporedom grana u krošnji i prljavim plodovima samo što se na slici ne vidi dobro da su prljavi.

Greška je u rezidbi i to mnogi voćari, uzgajivači krušaka rade. Ne smije se kruška rezati van dohvata ruke, krošnja mora da bude prozračna jer ako nije stvaraju se povoljni uslovi za razvoj fuzikladija, tj. Venturije i pojavu kruškine buve koja obožava gustu krošnju na stablu đubrenim dva do tri puta KAN đubrivom, u toku vegetacije.



Ovo drugo stablo u narednoj rezidbi mora da bude orezano na dohvat ruke sa najviše petnaest nosača. Prinos će biti nešto manji ali su veće šanse da kvalitet plodova bude bolji. Uz ljetnju rezidbu i ostavljanje pojedinačnih plodova mnogo su veće šanse da će zaštita protiv bolesti i štetočina biti efikasna. U ovoj godini pokazalo se da gdje god se spajaju dva ploda ima oštećenja od buve a kod mnogih i Venturije. Buva je imala fantastične uslove za razvoj u maju i početkom juna. Nebo je spasilo voćare od druge polovine juna i jula pa nije bilo napada treće i četvrte generacije.

Kod većine koji ovo rade nije efikasna zaštita jer je podloga divlja kruška koja nam je, barem u Republici Srpskoj, toplo preporučena i data od strane rasadničara. Prinos će biti i 40 kilograma po stablu, govorili su oni. A iduće godine nema ni pet kilograma. To nisu rekli. Posljednjih godina počeli su da proizvode sadnice na podlozi dunje ali sad je kasno jer malo ko podiže zasade krušaka.


Za naravoučenije. Iako nije lako sve uraditi, krošnja krušaka mora biti prozračna, ljetnja rezidba odrađena ili barem sa pokidanim vrhovima mladara gdje buva najviše polaže jaja, a stabla trebaju biti na dohvat ruke. Isto tako plodovi moraju biti prorijeđeni jer ako su u grupama, gronjama, pogotovo kod Santa Marije, biće prljavi. Prinos po stablu će biti neznatno manji ali će se kompenzovati većom krupnoćom i čistoćom.

Na taj način može se ostvariti da većina roda bude u prvoj klasi jer drugu klasu Santa Marije, kad rodi, niko neće da otkupi.

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?