Kako spriječiti napad stršljena na plodove voćaka?

           Stršljeni mogu da pričine znatnu štetu u voćnjacima, naročito pred berbu plodova. Privlače ih oštećeni ili napadnuti plodovi koji luče etilen kao i šećer koji se nakuplja u plodovima pred berbu. Naravno da treba biti oprezan s njima jer ubod može biti fatalan. Ključno je da ih se ne plašite jer osjete i najmanji strah nakon čega mogu da ubodu i naprave veliki problem.

          Kako ih se riješiti, odnosno, umanjiti štete? Prva metoda je da se u plavu flašicu od vode uspe pivo, visine dva prsta. Flašica treba biti otvorena a može da se presiječe na pola pa se obe polovine zavežu špagom za granu, s tim što se zavrne čep s gornjeg dijela flašice.


           Druga metoda je da se uzmu kesice za zamrzivač, manje ili veće. Bolje su manje. Napune se vodom, do pola, probiju pri vrhu i zavežu špagom za granu. Kada je vrijeme sunčano refleksija sunčeve svjetlosti od vodu u vrećici trebalo bi da zaslijepi stršljene, pa i ose koji zbog toga ne napadaju plodove.

        Stavio sam u svom voćnjaku dvije kese pa ću baš da vidim da li će plodovi biti napadnuti jer berba Viljamovke samo što nije počela, a vrijeme je idealno za napad. Ne mora da znači da neće biti napada ali u svakom slučaju vrijedi pokušati. Vrećice se mogu ostaviti do kraja berbe svih sorata, a nakon Viljamovke prva je na redu Abate Fetel.

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?