Hladnoćo dolazi što prije!

Sve češće se u novinama i portalima mogu pročitati informacije o ponovnom cvjetanju voćaka, naročito šljiva, višanja i jabuka. Biljke su zbunjene jer su temperature iznad prosjeka za ovo doba godine. Umjesto da se pripremaju za zimsko mirovanje dolazi do retrovegetacije i novog listanja i cvjetanja što će dodatno da iscrpi biljke i otežati im period mirovanja. Može doći do izmrzavanja a kasnije i sušenja biljaka zbog stresa. Ako se obistine prognoze meteorologa iduće sedmice doći će do dugo očekivanog zahlađenja. Siguran sam da ga voćari prizivaju, za razliku od onih koji su uvijek za toplije vrijeme.


Šta uraditi da se spriječi retrovegetacija? Jedini način jeste da se stabla tretiraju hladnom vodom kako bi se rashladila i za par dana usporila vegetacija. Napominjem da do retrovegetacije najviše dolazi u voćnjacima gdje je počelo opadanje listova sa stabala. To su voćnjaci u kojima tokom godine nije vršena dobra zaštita i zbog pojave bolesti došlo je do ranijeg opadanja listova, a onda, zbog visokih temperatura i do novog listanja i cvjetanja.

Interesantno je da sam primijetio cvjetanje i u nekim voćnjacima gdje je zastupljena jabuka. Iako je list zdrav pupovi su nabubrili, a neki su počeli da listaju i cvjetaju. Klima se definitivno mijenja i uskoro ćemo imati mediteransku klimu na našim područjima.

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?