Malo poređenja cijena voća u Češkoj sa našim cijenama.

Jedan evro je 25 čeških kruna, znači jedna konvertibilna marka je oko 12.5 kruna. U Češkoj 125 grama lijepo upakovane maline je 45 kruna, skoro četiri marke, borovnice iz Portugala, u istom pakovanju, 50 kruna, nešto više od četiri marke.

Dakle, 360 čeških kruna izađe kilogram malina, odnosno, oko 30 konvertibilnih maraka. 400 kruna je kilogram borovnica, skoro 33.5 marke. A kod nas zasadi malina uveliko počeli da se krče. U Češkoj je svega 70 hektara pod malinama. Mi se zabavili o svom jadu a mogućnosti je napretek. Jedna i po marka, najviše dvije za kilogram malina.....sramota! Ali nije do otkupljivača i nakupaca koliko je do proizvođača.













Otkupna cijena borovnice u RS i Federaciji BiH je 10 maraka, tj. pet evra ili 125 čeških kruna. Za sada je cijena odlična, a kad se povećaju površine pod borovnicom ne bi me čudilo da cijena padne, baš kao što je slučaj sa malinama.




Pola kilograma poljskih jagoda u Češkoj košta 75 kruna. Kilogram je 150 kruna, odnosno, oko 12 maraka. Siguran sam da sam u pravu ako kažem da je jagoda iz Republike Srpske, Bosne i Srbije bolja od poljske jagode.

Organska kruška, u ovom slučaju, Santa Marija iz Italije, u centru Praga košta 1 evro za pola kilograma, dva evra za kilogram, tj. četiri marke. Otkupljivači koji su ove godine nudili 0.80 maraka, za Santu, smatrani su ludim. Pitanje je da li će sa cijenom bolje proći oni što su je čuvali u hladnjači.


Kruška Konferans je u Pragu oko 45 kruna. Kod nas se vrlo malo uzgaja a vrlo je tražena sorta u Češkoj.

Malo i povrća. Paradajz u Francuskoj, pola kilograma, košta tri evra. Kilogram je šest evra. Rotkvica, 250 grama, jedan evro. Kod nas je paradajz u prodavnicama, uglavnom, 1.5 marka/kilogramu. Zašto i mi ne bi izvozili organski paradajz u Francusku? U Švajcarskoj je još skuplje. Kada bi država finansirala certifikaciju organskih proizvoda, ali u većem iznosu i kada bi se proizvođači višev okupljali u zadruge i udruženja, gdje bi nam bio kraj?



I za kraj, jabuka. U Pragu, sorte Gala i Greni Smit koštaju 45, odnosno, 60 čeških kruna. To je 3.6 i 4.8 maraka. U evrima 1.8 i 2.4 evra. Zlatni delišes je takođe 45 kruna. Prosječna otkupna cijena jabuka u Češkoj je 0.50 evra. Ostaje dobra zarada otkupljivaču. U Republici Srpskoj, ako se dobije otkupna cijena od 0.30 ili 0.40 evra/kg jabuka, proizvođači su prezadovoljni. 




Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?