Zahlađenje stiglo u posljednji čas! Imamo i mi dobru jabuku.

Kiša je došla, s njom će i niže temperature. U posljednji čas jer je kod jednog kolege i Viljamovka počela da cvjeta. Većina stabala koja su odbacila malo lišća počela su da cvjetaju, naročito u donjim dijelovima krošnje, a pupovi su ili nabubrili ili u fazi bijelog balona.



Abate Fetel je fascinantna sorta. Sočna je, poprilično otporna na fuzikladij ali i na grad. Još je na stablu i može stajati barem desetak dana, ako bi se danas obrala. U hladnjačama ima Fetela obranog prije skoro mjesec dana i ti plodovi moći će da se čuvaju barem do Nove godine.


S druge strane, berba jabuka privodi se kraju. Greni smit se skoro obrao, kao i ajdared. Imamo i mi dobre proizvođače i dobru jabuku, samo je otkupna cijena sramotno niska. Otkupljivači iz Federacije nude 0.25 KM/kg, iz RS se još nisu oglasili, ali sumnjam da će biti viša. Ko je proda neće moći da pokrije troškove, a otkupljivači će je sigurno prodati, po mnogo višoj cijeni. Npr. u Rusiju.

 




Zato, ko god ima hladnjaču neka čuva jabuku. Oko Nove godine povećaće se potražnja, krenuće otkup, a time i viša cijena.

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?