Sprečavanje razmnožavanja insekata metodom sterilizacije mužjaka

Svijet je daleko odmakao po pitanju kontrole štetnih insekata u voćnjacima tehnikom sterilizacije mužjaka. Sa sadašnjim ulaganjima u nauku, opremu, terenske oglede i svijest onih koji odlučuju o načinima trošenja novca u poljoprivredi, kontrola štetočina u Republici Srpskoj i BiH, sterilizacijom mužjaka, neće nikada doći na red.
Ali, kako to rade u svijetu? Uzeću primjer Izraela koji na sjeveru najviše proizvodi jabuke, kruške, breskve i nektarine. I oni imaju problem sa mediteranskom voćnom muhom koja će biti sve veći problem u našim voćnjacima i savijačem jabuka ( Cydia pomonella, tj. Codling moth ). Da bi na najmanju moguću mjeru sveli upotrebu insekticida uložili su novac u tehnike kontrole štetočine pomoću sterilizacije mužjaka. Ostale tehnike su kontrola populacije pomoću seksualnih feromona, seksualnih bolesti, virusa i gljiva.

Mužjaci se izlažu manjim dozama radijacije koja uzrokuje njihovu djelimičnu sterilnost. Kada se takvi mužjaci pare sa divljim ženkama štetne efekte izazvane zračenjem naslijediće F1 generacija, tj. sljedeća generacija. Biće mnogo više muškog sterilnog potomstva nego ženskog. U drugoj F2 generaciji dolazi do dramatičnog pada populacije jer je kvalitet spermatozoida mužjaka F1 generacije slab. Isto tako, prilikom parenja, značajan broj mužjaka u voćnjaku biće sterilan. Tehnika sterilizacije zračenjem dovodi do pucanja hromozoma u ćelijama i gubljenja genetskog materijala za razmnožavanje kod roditeljske i F1 generacije.

Ova tehnika je izuzetno dobra upravo za savijača jabuka jer prva generacija savijača, u našim uslovima, obično ne pričinjava veće štete. Rezultati su manje dobri kod štetočina kod kojih, zbog velike brojnosti populacije, prva generacija pravi štetu. Kada bi se, kojim čudom, istraživanja primjenjivala i kod nas smanjila bi se upotreba insekticida u zasadima jabuka i krušaka.


Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?