Dunja je, za sada, spašena od Erwinie

U jednom voćnjaku sa stablima dunje, nedaleko od Banjaluke, ove godine pojavila se Erwinia amylovora, bakteriozna plamenjača jabučastog voća. Zbog toplog vremena došlo je do zaraze tokom cvjetanja dunje ali smo se, kako stvari stoje izborili sa ovom opasnom bolesti koja je zahvatila 80 stabala.

Poslije cvjetanja i tokom vegetacije, u tri navrata, rađeno je tretiranje bakarnim preparatima, u manjim dozama, 15 ml na 14 litara vode, kao i tri tretmana sa duvanom. Svaki put duvan iz jedne kutije cigareta, stavljan je u kantu od 15 litara vode. Za prskanje stabala, koristili smo četiri litre te vode koja je stajala tri do četiri sata, u leđnoj prskalici, od 14 litara, uz dodatak dvije litre vode sa potopljenom koprivom.



Interesantno je da su bolji efekti zaštite bili primjećeni nakon prskanja duvanom i koprivom nego bakrom. U četiri navrata rađena je rezidba na 30 centimetara ispod zaraženih mjesta. Zaražene grane odmah su spaljivane. Dva puta dunjama je, posebno, dodat Kristalon sa više fosfora i kalijuma, tj.0.5 kg na 80 stabala i tri litre vode sa potopljenom koprivom.

Ono što je najinteresantnije 21.07.2018. godine nevrijeme praćeno gradom pogodilo je područje prijedorske i banjalučke opštine. Ova stabla dunje bila su strahovito "izudarana" oštrim kuglama leda i pravo je čudo kako su se uspjele izvući. Nakon leda urađena su dva tretmana, jedan bakrom, drugi duvanom i kristalonom. Dosta plodova je otpalo ali ih je i ostalo, barem desetak po stablu.


U narednom periodu slijedi prihrana ureom, borom i kristalonom, a tokom zime i bakrom. Zaključak koji sam donio jeste da se Erwinia može pobijediti iako je vrlo opasna bolest. Stalno se mora pratiti stanje u zasadu, vršiti rezidba novih, zaraženih, mladara i obavljati adekvatna ishrana stabala. Potreban je i tretman bakrom i duvanom prije i poslije cvjetanja jer tada dolazi do zaraze.

Iznenadio me i duvan koji je poznat kao baktericid i mislim da se može upotrebljavati u zaštiti voćaka od bolesti, njihovom jačanju i sticanju otpornosti na patogene i štetočine. Jedina mana je što se brzo ispira kišom. I što je skup, a biće još skuplji.

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?