Ukonite mumije iz voćnjaka

Na slici dole su plodovi jabuka zaostali nakon berbe. Riječ je o smeđoj truleži, latinski Monilia fructigena. Ova godina specifična je po svemu pa i vremenu berbe jabuka. Mnogi još nisu završili berbu Ajdareda, a Pink Lejdi tek se počeo brati. Nema ambalaže, dovoljno radnika, a hladnjače su prepune. I pored svega ovakvi plodovi moraju  da se uklone iz zasada. Bolest nastaje kada nakon toplijeg vremena uslijedi duži period čestih kiša. Napada i krušku.

Na plodu se pojavljuju zelenkasto žućkaste, a zatim svijetlo smeđe pjege koje na kraju zahvate cijeli plod. Bijeli krugovi su micelije gljive a plod se smežura i nabora. Micelije su izvor zaraze u naredno proljeće jer u sebi imaju konidije koje izazivaju infekciju. Mogu biti napadnuti i mladi plodovi, grane, cvjetovi. Zaraženi plod ostaje na granama a velike štete mogu da nastanu u skladištima, ako se ne obave tretmani.

Što se tiče zaštite od Monilie većina farmera koristi klasične fungicide koji se upotrebljavaju tokom vegetacije za zaštitu od Venturie i ostalih bolesti, a veći problem može da nastane u skladištu jer svako oštećenje ploda tokom berbe može da bude ulazna rana za gljivicu i kasnije propadanje u skladištu. Ova godina je bila naročito teška za uzgajivače krušaka i mnogima je rod propao u skladištima zbog preranog žućenja ili Monilie fructigene. Ovo znači da je trebalo povećati broj tretmana u periodu prije berbe. 
Ako želite da se borite protiv ove bolesti na prirodan način neposredno prije skladištenja plodovi se mogu potopiti ili prskati sodom bikarbonom, ali medicinskom, iz apoteka. 400 grama sode dovoljno je za 400 litara vode. Drugo sredstvo je hidrogen peroksid ali ne onaj 3% već 30%-tni. Dovoljna je litra na 200 litara vode. Peroksid ima jedan atom kiseonika više i uništava gljivice i bakterije na površini ploda. Ako se sodom ili peroksiodm voćke tretiraju prije berbe, na stablu, preporuka je da se ponovi tretman poslije berbe, a prije skladištenja, jer je nemoguće da ne dođe do oštećenja plodova.

Može se koristiti i čaj od kamilice, mente ili hajdučke trave. Desetak litara čaja bilo bi dovoljno za stotinjak litara vode.



Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?