Pripremite voćke na promjenu vremena. I štetočine su se ranije pojavile.


Kruškina buva i dalje polaže jaja jer joj savršeno odgovaraju trenutne vremenske prilike. Vegetaciona sezona u voćnjacima počela je skoro mjesec dana ranije što se odavno nije desilo. Realna je opasnost da se ponovi mrazna 2016. i 2017. godina. Zato je u narednom periodu od velike važnosti da se voćke "kondicioniraju" i što bolje pripreme za nadolazeći period sa nižim temperaturama. Takođe, štetočine su se pojavile ranije, među njima i kruškin cvjetojed, naročito u zasadima u kojima nije obavljeno zimsko prskanje. Njegov napad prepoznaje se po crnoj tački sa strane pupa. Ako se ne djeluje na vrijeme može da uništi i do 80% roda.


Napad cvjetojeda riješava se upotrebom bakarnih preparata i kreča, ali sad je kasno za njihovu upotrebu, jer je kruška uveliko u  fazi otvaranja pupa. Sorta Abate Fetel samo što nije procvjetala. Može se pokušati sa vodom u kojoj je bio potopljen bijeli i crveni luk, po jedan kg u 100 litara vode, koja se zatim razblaži u omjeru 1:5, tj. 100 litara tečnosti na 500 litara vode, jer cvjetojed ne podnosi sumpor koji se naročito nalazi u bijelom luku.




Što se tiče kruškine buve i dalje se može tretirati sa kaolinskom glinom, u omjeru 40 kg/1000 litara vode, kako bi se smanjilo polaganje jaja, naročito u voćnjacima gdje je voće nedavno tretirano sa bakrom i mineralnim uljem.


Imajući u vidu da se narednih dana očekuju niže temperature moguće je da će voćke doživjeti i stres. Zato bi ibilo dobro da se ove sedmice izvrši tretman aminokiselinama koje se mogu naći u apotekama i ostalim đubrivima dozvoljenim u organskoj proizvodnji koja sadrže neophodne makro i mikro elemente.



Isto tako, ako su vam ostale zalihe vode u kojoj su bile potopljene razne korovske biljke ( kopriva, maslačak, gavez i sl. ) možete ih pomiješati zajedno sa aminokiselinama i obaviti tretman. Omjer nije važan, koliko god stavite te vode neće biti šteta. Zapamtite da samo jaka i izdržljiva voćka može da se nosi sa čestim promjenama temperatura.  

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?