Pripremite voćke na promjenu vremena. I štetočine su se ranije pojavile.
Kruškina
buva i dalje polaže jaja jer joj savršeno odgovaraju trenutne vremenske
prilike. Vegetaciona sezona u voćnjacima počela je skoro mjesec dana ranije što
se odavno nije desilo. Realna je opasnost da se ponovi mrazna 2016. i 2017. godina. Zato je u narednom periodu od velike važnosti da se voćke "kondicioniraju" i što bolje pripreme za nadolazeći period sa nižim temperaturama. Takođe, štetočine su se pojavile ranije, među njima i kruškin cvjetojed, naročito u zasadima u kojima nije obavljeno zimsko prskanje. Njegov napad prepoznaje se po crnoj tački sa strane pupa. Ako se ne
djeluje na vrijeme može da uništi i do 80% roda.
Napad
cvjetojeda riješava se upotrebom bakarnih preparata i kreča, ali sad je kasno za
njihovu upotrebu, jer je kruška uveliko u fazi otvaranja pupa. Sorta Abate Fetel samo
što nije procvjetala. Može se pokušati sa vodom u kojoj je bio potopljen bijeli
i crveni luk, po jedan kg u 100 litara vode, koja se zatim razblaži u omjeru
1:5, tj. 100 litara tečnosti na 500 litara vode, jer cvjetojed ne podnosi
sumpor koji se naročito nalazi u bijelom luku.
Što
se tiče kruškine buve i dalje se može tretirati sa kaolinskom glinom, u omjeru
40 kg/1000 litara vode, kako bi se smanjilo polaganje jaja, naročito u
voćnjacima gdje je voće nedavno tretirano sa bakrom i mineralnim uljem.
Imajući
u vidu da se narednih dana očekuju niže temperature moguće je da će voćke doživjeti
i stres. Zato bi ibilo dobro da se ove sedmice izvrši tretman aminokiselinama
koje se mogu naći u apotekama i ostalim đubrivima dozvoljenim u organskoj
proizvodnji koja sadrže neophodne makro i mikro elemente.
Isto tako, ako su vam
ostale zalihe vode u kojoj su bile potopljene razne korovske biljke ( kopriva,
maslačak, gavez i sl. ) možete ih pomiješati zajedno sa aminokiselinama i
obaviti tretman. Omjer nije važan, koliko god stavite te vode neće biti šteta. Zapamtite da samo
jaka i izdržljiva voćka može da se nosi sa čestim promjenama temperatura.
Comments
Post a Comment