Bauk bolest jabuka - čađava krastavost.
Nema
bolesti koja u savremenom voćarstvu traži više znanja, energije i prije svega,
novca, od čađave krastavosti, čiji je prouzrokovač gljivica Venturia inequalis.
U zavisnosti od godine, tj. da li je kišna ili vlažna, voćari stabla protiv ove
gljivice tretiraju od 12 pa čak 25 tretmana. U nekim slabo razvijenim voćarskim
zemljama i više. Zna se koje su to zemlje. Došlo se do toga da je krastavost
bauk bolest. Sve ostalo nije važno ali plod jabuke mora da bude čist jer tako
kupci žele. Mislim da su upravo kupci zatrovani posredstvom medija o
neophodnosti čistoće jabuka, ali takva je najštetnija, jer je mnogo puta
prskana pesticidima. O profitu kompanija koje ih proizvode, da ne pišem. Jeste,
ima efekta i na ekonomiju zemalja, na zaposlenost stanovništva, prihode države,
ali priroda trpi.
Osnovno
pitanje je da li treba toliko prskanja protiv krastavosti? Bolest napada i
autohtone sorte, ne samo komercijalne. Ima i komercijalnih sorti koje su
otporne na Venturiu ali nisu popularne kod stanovništva, iako po ukusu i
kvalitetu plodova ne zaostaju mnogo za osjetljivijim kao što su npr. Gala,
Greni, Breburn, Zlatni Delišes, Ajdared...
![]() |
Simptomi čađave krastavosti na listu jabuke |
Simptomi
su poznati. Blijedo zelene, ovalne, pjege koje kasnije potamne. Pojavljuju se
na listu, kasnije i na plodu koji, od jačeg napada, pukne prije berbe. Ako
zahvati peteljku nema spasa plodu i nikakva prskanja poslije ne mogu pomoći.
Dolazimo
do toga da li mali voćari treba da tretiraju stabla fungicidima protiv Venturie?
Mislim da ne jer jabuke koriste za sopstvene potrebe. Zašto bi morala biti čista,
a nezdrava, umjesto više ili manje prljava, a zdrava?
Ako
baš žele da imaju, ako ne skroz čistu, onda manje prljavu jabuku, možda je
rješenje u tome da se tretmani obavljaju ponekad. Drugim riječima, prskanjem
preparatima koji su bezbjedni za životnu okolinu i zdravlje ljudi. Fungicidi
koji se koriste protiv Venturie, kontaktni ili sistemični, nisu bezbjedni za
ljude, vodu, travu za ispašu stoke. Pčele ih unose u košnice pa je pitanje i da
li je med zdravstveno ispravan. U Japanu sam vidio da jedan voćar pet do šest
puta godišnje jabuku tretira sirćetom od riže ili kukuruza. I prilično mu dobro
ide takva zaštita.
Koje
su metode borbe i sredstva koja bi mogla da se koriste u zaštiti od ove
ekonomski najznačajnije bolesti jabuka? U prvoj godini nakon sadnje stabla
jabuka ne treba prskati fungicidima. Neka steknu otpornost, da ne budu kao
bolesnici kojima se daju lijekovi za sve i svašta. Dovoljno je da se stabla tretiraju koprivom, gavezom, preslicom, bujadi, maslačkom, hajdučkom travom i ostalim biljkama a da se, u jesen i
proljeće, primjene bakar i kreč, da ne bi došlo do pucanja kore stabla, uslijed česte
smjene niskih i visokih temperatura.
Sumpor se takođe može dodati jer suzbija
pepelnicu jabuka. Zatim se stablo treba, u nekoliko navrata, jačati tretmanima
sa vodom u kojoj je bila otopina korpive, gaveza, poljske preslice, maslačka, djeteline,
paprati i sl. Potrebno je što više ojačati biljku i pripremiti je za stresove.
![]() |
Rastopljena kaolinska glina |
Kada
se očekuje konkretniji rod, od treće godine, pomaže čista, medicinska, soda
bikarbona, 20 grama na 10 litara vode uz dodatak jedne litre domaćeg, nikako
kupovnog, mlijeka, uz dodatak par kapi jestivog ulja, da depozit ostane na
listu, tj. da ga kiša može teže saprati sa površine. Isti recept idealan je za
zaštitu povrća od plamenjače, pepelnice i bakterioza jer mlijeko i soda
snižavaju površinski ph lista i stabla i ne dolazi do razvoja patogena. I kaolinska glina se pokazala kao dobar fungicid, ne samo insekticid. Štiti jabuku od čađave krastavosti jer, ako je list pokriven glinom, spora kada padne na list ne može da se razvije, odnosno, probije u list.
Problem
je naravno česta kiša što iziskuje češće tretmane jer su i glina i prije nje navedena sredstva kontaktna sredstva. Zato je potrebna dobra prskalica sa diznama koje će da
pokriju cijelo stablo. Krečni sumpor, 0.5 dl na 10 litara vode u ljeto, ali ne
pri nižim temperaturama, idealne su oko 20 stepeni. U proljeće, prije otvaranja
pupa, dovoljna su 2 litre/10 litara vode.
Takođe
je dobra poljska preslica jer sadrži silicijum koji stvara prevlaku na površini
lista pa spora gljivice teže prodire u epidermis lista. Kao kurativno sredstvo
koje može da vrati infekciju dobar je kalijum bikarbonat, tj. prašak za pecivo
koji, prema tvrdnjama nekih stručnjaka, spriječava i pojavu mrežavosti na
Zlatnom delišesu. Pomaže i jedna flašica od 100 ml kalijum permanganata iz
humane apoteke. Doza je 10-15 mililitara na 100 litara vode. On je dobar
dezinficijens ali se mora biti oprezan s njim jer nagriza kožu.
Još
jači je hidrogen peroksid koji se pokazao kao dobar u borbi protiv fitoftore
malina. U SAD se sve više dokazuje njegovo dobro dejstvo na cvjetanje, oplodnju,
čuvanje i ukus plodova. Najbolji je 30% peroksid koji se može nabaviti u
humanim apotekama, a doza je 2 litre/200-300 litara vode. Ne treba ga miješati
sa ostalim sredstvima, a da bi efekat bio bolji, dodaje se supena kašika ulja
na 100 litara vode da bi se tečnost bolje zalijepila na list. Efekat peroksida
je poznat. Ima dodatni atom kiseonika koji oksidira na suncu, eksplodira te
tako nagriza i uništava štetočine i gljivice. Samo, pošto je jak, treba dobro
paziti da ne dođe u kontakt sa očima i kožom.
Sirće
je takođe efikasno u dozama od 1 litra na 10 litara vode jer „prži“ gljivice.
Ko koristi 1000 litara vode po hektaru na prskanje takva zaštita izađe mu skupa
ali nije mnogo skuplja u odnosu na hemijska sredstva. Nekada je i jeftinija.
Patogen
čađave krastavosti prezimljava u opalom lišću i plodovima. Zato je od izuzetne
važnosti da se poslije berbe i opadanja plodova prikupi lišće i plodovi i da se
iznesu iz voćnjaka. Nakon toga trebalo bi uraditi tretman stabala bakrom ili
hidrogen peroksidom, a sa zaštitom u narednoj godini, trebalo bi da se krene
već od marta jer su zime blaže, a proljeće stiže ranije. Već u fazi mišjih
ušiju, ako se ne tretira stablo u fazi mirovanja pupa, može doći do zaraze jer
vlažno i toplo vrijeme budi askospore na tlu, ispuštaju se spore koje, nošene
vjetrom, ostvaruju zarazu.
Još
jedna od metoda borbe je ljetnja rezidba koja omogućuje prozračnu krošnju.
Gusta krošnja, mnogo spojenih listova i isprepletenih grana, idealni su za
razvoj bolesti koja najviše napada voćke od aprila do kraja prve trećine juna.
I kasnije napada ali manje, međutim, ako je ljeto pred berbu kišno, sekundarna
infekcija će takođe da ošteti plodove. I u tom slučaju neće biti prve klase i
više cijene. Zato je posljednjih godina prskanja potrebno obavljati skoro do
pred samu berbu da bi se zaštitili od ove bolesti.
Dakle,
ko neće da koristi hemiju dovoljno je da tretira stabla jednom sedmično, ako
nisu jake kiše. Opet mu to dođe na nekih 15-20 tretmana ali je zato plod zdrav.
Ako se prežive prve, primarne infekcije, uspjeh je skoro siguran. U svijetu
postoji sve više sredstava koji se baziraju na snabdjevanju biljaka neophodnih
makro i mikro elementima te ostalim hranjivima koji ih jednostavno jačaju pa ne
mogu ili teško mogu da obole od bolesti ili napada štetočina. Takva sredstva su
još relativno skupa za naše uslove, a najviše se koriste u povrtarstvu ili
proizvodnji malina. Takođe su organska i ne ostavljaju štetne rezidue za ljude
i okolinu. Npr. Timorex, Sublic, Ekstrasol, Neemazal, itd. Mislim da je
budućnost zaštite jabuka u tome ali je ona, na našim prostorima, još daleko.
Kao da neko nastoji da maksimalno iskoristi fungicide prisutne na tržištu.
Comments
Post a Comment