Ljetnja rezidba krušaka
Posljednjih godina većina uzgajivača
krušaka ne odlučuje se na ljetnju rezidbu. Razlozi su višestruki – od niske
otkupne cijene, vremenskih nepogoda, manjka radnika, do visoke cijene rezidbe.
Zbog manjka kvalitetnih rezača cijena je porasla pa je trenutno dnevnica 80 KM,
odnosno, oko 40 evra.
Zašto je ljetnja rezidba krušaka važna?
Najjednostavnije rečeno sa njom se omogućava visok stepen diferencijacije
rodnih pupoljaka za narednu godinu jer se odstranjivanjem ljetorasta koji su
izrasli iz rezova u zimskoj rezidbi, spriječava divljanje stabla, čuvaju se
hranjljive materije i mikroelementi koji su neophodni za prelazak lisnog u
generativni pupoljak. Izvodi se od juna pa do početka avgusta. Kada je godina
sa više padavina može da se vrši i do berbe krušaka.
Smanjuje se bujnost stabala
U slučajevima vlažnijih ljeta stabla
divljaju zbog viška vode, naročito ako su na podlozi divlje kruške. Zato se
ljetnjom rezidbom prekida njihov rast, odnosno, smanjuje bujnost. Važno je da,
nakon rezidbe, stabla budu sa otvorenom krošnjom, prozračna, bez bujnih
ljetorasta, tj. vodopija koje crpe snagu.
![]() |
Vodopije koje treba otkloniti |
Ako se rezidba ne odradi, u toku
jedne vegetacije, u slučaju ljeta sa padavinama, ljetorasti mogu da narastu
više od dva metra. Važno je napomenuti i da je borba protiv bolesti i štetočina
lakša, naročito protiv kruškine buve. Utvrđeno je da se napad buve može
smanjiti za 70% ako je urađena rezidba jer odrasla jedinka jaja najviše polaže
na vrhovima novih mladara.
Bez alternativnog plodonošenja
Ljetnja rezidba krušaka ustvari predstavlja
korekciju zimske rezidbe poslije koje je sljedeća zimska rezidba mnogo brža pa
se, sa novčane strane gledajući, isplati voćarima jer će se rezači duže
zadržavati na stablima u zimskoj rezidbi. Ako se uradi, efekti su brojni. Najvažniji
je što će rod biti konstantan, tj. voćka neće ući u alternativno plodonošenje.
Proces je jednostavan. Vrši se izolacija
provodnice, otklanjaju se vodopije iz unutrašnjosti krošnje i grane nastale iz
rezova na skeletnim i manjim bočnim granama. Važno je da nema visokih grana
koje ulaze u unutrašnjost krošnje, zasjenjuju plodove i crpe hranjljive
materije plodovima na stablu. Takođe se odstranjuju sve grane ispod mjesta na
kojem počinje grananje stabla.
Kako se otklanjaju grane? Najbolje je vršiti
ručno zalamanje grana, a ne rezati makazama. U tom slučaju brže se formira
kalusno tkivo na mjestu loma, teže ulaze bakterije, gljivice ili virusi u
stablo, ali zato sporije dolazi do rasta novih grana. Kada se grane otklanjaju makazama,
što ide malo brže, glatki rezovi su pogodniji za ulazak parazita i brže rastu
nove grane.
![]() |
Kidanje grana |
Ko ima bujna stabla lakše mu je da radi sa makazama ali se može
desiti da, u slučaju toplije i vlažnije jeseni, opet dođe do formiranja nove
vodopije. U svakom slučaju, biće manja i ostaće više hranjljivih materija za
formiranje rodnog pupa za narednu vegetaciju.
Kvalitetniji i krupniji plodovi
Imajte na umu da se na svakoj sorti treba
uraditi ljetnja rezidba. Većina stabala u voćnjacima u BiH je na podlozi divlje
kruške koja, sa viškom padavina, naprosto buja. Nakon obavljene zimske rezidbe
koja onda mora biti jaka, na ljeto iste godine, dolazi do jakog obrastanja
stabla vodopijama i ljetorastima. Samo ako se uradi ljetnja rezidba bujnost se
može kontrolisati. Osim toga, plodovi koji su u krošnji biće kvalitetniji i
krupniji jer će im ostati više hranjljivih materija za rast, a što je
najvažnije, omogućava se rod za narednu godinu.
![]() |
Bez vodopija na skeletnim granama |
Trenutno, proizvodnja krušaka bilježi pad
unazad nekoliko godina, zbog niske otkupne cijene, slabog kvaliteta plodova i
povećanja troškova zaštite od bolesti i štetočina. Jedno od rješenja jeste da
se povećanjem prinosa po hektaru amortizuju navedeni faktori. Za to je ključna
– ljetnja rezidba.
Comments
Post a Comment