Zaštitite povrće s mlijekom i sodom


Ova godina je kišovita, vlažna i idealna za razvoj bolesti. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika mnogim proizvođačima povrće je obolilo od bolesti, a oni koji zbog kiša nisu mogli da posade ili posiju biljke u bašti, suočeni su sa napadom patogena, naročito plamenjače, jer je rasad ili obolio odmah nakon sadnje ili u podrumima čekajući bolje vrijeme.


Ako su noćne temperature oko 12 0C a dnevne oko 20 0C, kada često pada kiša a rosa se dugo zadržava na listovima, česta smjena oblačnog i sunčanog vremena, znajte da će plamenjača napasti vaše povrće – naročito paradajz, krastavac i papriku. Pošto je takvo vrijeme skoro cijeli maj povrće bi trebalo da se češće štiti, odnosno, tretira.

Oni koji neće da koriste hemijska sredstva mogu da pokušaju sa ostalim načinima borbe. Npr. dobro poznati recept sa domaćim mlijekom. Jedna litra na sedam ili 10 litara vode, uz dodatak medicinske sode bikarbone ( iz apoteke ) ne iz marketa i desetak kapi jestivog ulja, koje služi da zadrži smjesu mlijeka i sode na listovima i stabljikama, kako bi je kiša teže saprala. Mogu se dodati i dvije litre vode u kojoj je potopljena kopriva, gavez, maslačak i hajdučka trava, za jačanje mladih stabljika. Umjesto mlijeka može da se koristi surutka. 



Ova metoda zaista daje dobre rezultate u borbi protiv plamenjače ali i ostalih bolesti kao što je pepelnica krastavca. Potrebno je mnogo truda da se zaštite kulture ali ješćete zdrave proizvode, a ne one koji dolaze na pijacu iz raznih krajeva svijeta, naročito dok ne pristignu domaći proizvodi.
S obzirom na čestu kišu prskanja bi trebalo raditi jednom u tri dana. Može pomoći i bijeli luk, 300 grama, potopljen 10-tak dana u kanti od 15 litara vode. Može se primijeniti pojedinačno ili da se miješa sa sodom i mlijekom. Takođe je dobar i 30% hidrogen peroksid, 0.5 litara/10 litara vode ali se primjenjuje sam i mora se paziti da ne dođe u kontakt sa kožom ili sluzokožom očiju.


Simptomi plamenjače pojavljuju se na listu i plodovima. Prvo se javljaju blijede, vodenaste pjege, koje kasnije posmeđe na listu, a pocrne na plodu. Uslijed jačeg napada dolazi do potpunog propadanja biljaka. Suština je da biljka bude što jača. Mlijeko joj, zbog obilja kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i ostalih elemenata pomaže u tome a ni insekti koji grizu list ne vole mlijeko jer je teško za varenje i dolazi do uginuća.



Ako imate vremena pokosite koprivu i stavite je oko biljaka. Čuvaće vlagu, obogatiće tlo željezom, magnezijumom i azotom, a rašće i manje korova oko stabljika.

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?