Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?

Svaki voćar najviše voli kada je stablo dobro razvijeno sa zdravim listovima i mnogo krupnim plodovima, bez obzira o kojoj voćnoj vrsti je riječ. Međutim, često se desi da, kada voće dobro rodi, u narednoj godini, roda skoro i da nema. Razlog je što veliki broj plodova, bez urađene ljetnje rezidbe i dobre prihrane, nije omogućio diferencijaciju dovoljnog broja rodnih pupoljaka za narednu godinu.

Kako ćete prepoznati koji pupoljak je rodni, a koji lisni? Jednostavno – po veličini. Krupniji pupoljak na grani znači da će, na tom mjestu, ako ne bude mraza, doći do formiranja plodova. Takav pupoljak imao je dovoljno hranjljivih materija za diferencijaciju i formiranje ploda u narednoj godini. Da bi taj plod bio zdrav i bez deformacija, važna je prihrana gore navedenim elementima prije i tokom cvjetanja jer je npr. bor ključan za oplodnju žiga tučka.

Rodni pupoljci diferenciraju se od juna do avgusta ali, uz kvalitetnu prihranu tokom vegetacije i nakon berbe, u vidu prihrane borom, cinkom, fosforom, kalijumom i azotom, može da se desi da se, tokom zime, diferenciraju novi rodni pupoljci, naročito ako nema velikih minusa. Mnogi stručnjaci, u udžbenicima su pisali da se rodni pupoljci formiraju od juna do avgusta ali sam, iz vlastitog iskustva, vidio da se rodni pupoljci formiraju i tokom zime. Jednostavno, voćka je uvijek aktivna. Osim, u slučaju izuzetno niskih temperatura, npr.-25 stepeni kada je u stanju hibernacije. Isto je i tokom avgusta ako je temperatura +40 stepeni. Voćka i tada “spava“. Zato, najvažnije je da se stablo obezbjedi sa hranljivim materijama kako bi moglo “na miru“ da formira rod.

Drugi uslov za kontinuitet roda jeste rezidba jer upravo rezanje viška grana koje su izrasle iz rezova u zimskoj rezidbi omogućava biljci da ravnomjernije raspoređuje makro i mikro elemente u pupoljke na stablu. Isto tako, prisutni plodovi imaće više hrane i biće krupniji. Često se dešava da je na stablu veliki broj sitnijih plodova, sa malo krupnih, koji imaju prolaz kod otkupljivača. Plod jabuka i krušaka, manji od šest i po centimetara u prečniku, nije prva klasa i otkupljivači za njega nude mnogo manju cijenu. Upravo je veliki broj sitnih plodova koji se ne prorjeđuju, bez urađene ljetnje rezidbe u vidu otklanjanja suvišnih grana, glavni razlog za formiranje manjeg broja pupoljaka koji će dati rod u idućoj vegetacionoj sezoni. Zbog navedenog ljetnja rezidba predstavlja nezamjenljivu mjeru tokom vegetacije.




Voćari već tokom avgusta mogu da vide rodni potencijal za narednu godinu koji se još jasnije vidi kada opadne list. Nemojte padati u zamku ako vidite na stablu mnogo rodnih pupoljaka. To nije dobro i mora da se uradi zimska rezidba u vidu otklanjanja 25- 30 % rodnog pupa jer, izostavljanje zimske rezidbe dovešće do toga da ćete imati mnoštvo sitnijih plodova koje nijedno hemijsko sredstvo ili ručno prorjeđivanje neće moći skinuti, u dovoljnom broju, da preostali plodovi ostanu krupni. Što je najgore, ući ćete u problem alternativne rodnosti, odnosno, dobrog roda svake druge ili treće godine što je u savremenom voćarstvu, nedopustivo.

Šljiva rađa na mješovitim rodnim grančicama, majskim kiticama kratkim i dugim rodnim grančicama i kopljastim izraštajima. Najzastupljenije sorte u našim područjima, Stenley, Čačanska rodna i ljepotica, najviše rađaju na kratkim grančicama i kopljastim izraštajima, na dvogodišnjem i trogodišnjem drvetu.

Iz iskustva govoreći Stenley će da rodi kako god da ga orežete dok kod čačanskih sorti treba da se uradi prikraćivanje grana za barem jednu trećinu. Ako u zimu i proljeće, pred samo listanje, kod bilo koje sorte, vidite više pupoljaka na kratkim grančicama, sa strane će da budu rodni pupoljci, a na vrhu lisni, odnosno, vegetativni. To je znak da ste dobro odradili ljetnju, odnosno, zimsku rezidbu i da možete da očekujete rod.




Kod jabuka i krušaka je slično. Rađaju na kraćim, naboranim, izraštajima, te kratkim i dužim rodnim granama. Ako na granama vidite krupnije pupoljke, možete očekivati rod, a ako imate sitnije pupoljke, sa strane grančica, rod neće biti dobar. Postoje i mješoviti pupoljci koji su na sredini, odnosno, srednje razvijeni ali, takvi pupoljci, u ogromnom broju slučajeva, daju list, ne plod.

Breskve su specifične. Na svakom stablu ostavite maksimalno 45 rodnih pupoljaka ako želite da imate krupne i kvalitetne plodove. Sve više od toga zahtijeva prorjeđivanje. Trešnja i višnja, osim zimske, traže češću rezidbu tokom ljeta, u dva do tri navrata, kako bi se podstakao rast novih, kratkih grančica, koje će dati rod u narednoj godini.

Izvor: www.agroklub.ba 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom