Njeno veličanstvo-kaolinska glina

Imago kruškine buve

Kaolinska glina je najbolje sredstvo za prevenciju napada štetočina, pa i bolesti. Naročito je efikasna u smanjenju brojnosti kruškine buve. Njenim korišćenjem smanjićete upotrebu insekticida
Da bi se izbjegli tretmani insekticidima, u zimskom periodu, za suzbijanje prve generacije u većini evropskih zemalja i SAD koristi se kaolinska glina. Preparat je na bazi aluminijum-silikata, dozvoljen je u organskoj proizvodnji i služi za kontrolu prisustva i brojnosti kruškine buve. Februar je ključni mjesec za suzbijanje prve generacije štetnika.


Kruškina buva godinama je najveći  problem u intenzivnoj proizvodnji krušaka. Zbog upotrebe manje grupe aktivnih materija, odnosno, insekticida, došlo je do povećanja otpornosti ovog štetnika i krčenja zasada u mnogim zemljama Evrope. U posljednjih nekoliko godina koristi se i u voćnjacima širom Republike Srpske, ali ne u značajnoj mjeri. Štete na stablima izaziva larva koja luči mednu rosu na koju se naseljava gljiva čađavica što dovodi do prljanja plodova i manje otkupne cijene krušaka. Larve sišu sokove zbog čega dolazi do zastoja u rastu ljetorasta, kovrdžanja listova, smanjenja njihove asimilacione površine, sušenja i opadanja listova. Takođe može da dođe do napada mikoplazmi koje dovode do žutila listova i propadanja stabala krušaka.  Insekt ima četiri do pet generacija godišnje, a larve se javljaju već krajem marta. 

S porastom temperature i prvim toplijim danima u februaru počinje let ženki buve, koja iz obližnjih šumaraka, polaže jaja u udubljenja na kori debla i grana ili u pazuhu pupoljaka.


Larve buve u pazuhu pupa






Viljamovka u voćnjaku Aleksandra Bundala
Kod voćara Aleksandra Bundala iz Drugovića, Ilije Mijatovića iz Šušnjara i Dejana Popovića iz Palačkovaca  rađen je tretman glinom u drugoj polovini marta. Rezultati su izvanredni, samo na ponekom pupu je primijećena po koja larva, najčešće na početku redova gdje se slabije okupalo stablo,zbog okretanja traktora. Drugi tretman trebalo bi da bude obavljen u maju ali je efekat već postignut, nije bilo potrebe za upotrebom preparata na bazi abamektina i ostalih aktivnih materija. Pošteđene su pčele i ostali korisni insekti. Stabla krušaka tretiraju se glinom koja se prethodno rastopi u vodi. U jednom tretmanu koristi se od 20-50 kilograma gline na 1000 litara vode.

Rastopljena glina





















Mehanizam djelovanja kaolinske gline ogleda se u tome da njena praškasta struktura iritira krila ženke buve koja zbog toga ne polaže jaja i odlazi sa stabla. Dodatni efekat može da se postigne i dodavanjem manjih količina krečnjaka. Ključno je da se cijelo stablo „bijeli“, odnosno, da bude dobro okupano kako ne bi došlo do polaganja jaja. Glina slabije djeluje na razvijene larve buve, ali djeluje.
Drugi tretman preporučuje se u petom mjesecu odmah nakon uočavanja leta ženki. Ako se zakasni sa primjenom efekat zaštite neće biti dobar.

                                                     
U praksi je primijećeno da kaolinska glina pruža dobru zaštitu i u zaštiti od jabučnog savijača, naročito prve generacije, koji izaziva crvljivost plodova i kod krušaka. Primijećeno je i da djeluje na Venturiu inequalis i Venturiu pyrinu, čađavu krastavost plodovajabuka i krušaka, pa i za ostale bolesti na povrću jer stvara zaštitini sloj na površini lista koji spriječava prodiranje gljivica u biljku.
Voćari bi, prilikom primjene, trebalo da obrate pažnju na to da dobro procijede glinu kako ne bi došlo do začepljenja dizni na prskalici. Glina se može kupiti u poljoprivrednim apotekama u praškastom obliku ili kao granule. Pakovanje gline od dvadeset kilograma pod nazivom „Aspanger“ možete pronaći u poljoprivrednim apotekama "Golić trade", dok "Poljonet" iz Prijedora, čiji objekat takođe može da se pronađe u Banjaluci, preko puta Binga, pakuje glinu u granulama, težina vreće je 15 kilograma.

Comments

  1. Pozdrav, interesuje me da li se moze glina primjenjivati i kod maline. U pitanju je Willamet zasadjen 20.3.'20. i da li je potrebno sad u maju ili moze se cekati februar sledece godine jer je tad prva rodna godina.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?