Biljke za jačanje voća i povrća

Kopriva, gavez, maslačak, hajdučka trava i bujad, uz preslicu, najbolje su biljke za jačanje voća i povrća. Pune su azota,kalijuma,željeza, kalcijuma, fosfora, vitamina i minerala koji jačaju biljku, odnosno, pomažu joj da se izbori sa stresnim situacijama i lakše se izbore sa napadom bolesti i štetnih insekata.



U velikom buretu nalaze se bujad, kopriva, gavez, hajdučka trava i maslačak. Nakon nekoliko dana i povremenog miješanja, kada prestane da pjeni, tečnost je spremna za upotrebu. Omjer za razrjeđivanje s vodom može biti 1:10 a i više, čak i 5:10. Važno je da su biljke jače, list je jači, zelen i čak djeluje odbijajuće na štetnike jer neugodan miris tjera ljude a kamoli insekte.

Smjesu možete pomiješati sa bijelim lukom i lukovicom crvenog luka, tj. vodom u kojoj je skuvana lukovica kojom se boje jaja za Vaskrs. Naročito je dobra za larve kruškine buve a bijeli luk odličan je u borbi protiv savijača i ostalih štetnih insekata.



Lukovi djeluju i fungicidno i to protiv pepelnice, čađave krastavosti, sive truleži, antraknoze i ostalih bolesti. To sam zaključio posmatrajući efekte prskanja voćaka, malina i povrća ovim preparatima. Mogu da se koriste prije i odmah poslije cvjetanja kao i tokom vegetacije.

Dakle, uhvatite se posla i svako malo, pogotovo prije i odmah poslije padavina, pršćite vaše voće i povrće ovim preparatima, efekti neće izostati.

Comments

Popular posts from this blog

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?