Glina daje dobre rezultate u zaštiti od kruškine buve, mlijeko dobro štiti breskvu

Ispod su fotografije iz zasada krušaka Ilije Mijatovića, iz okoline Banjaluke, gdje je, u tri navrata, u ogledu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, korišćena kaolinska glina "Aspanger" preduzeća "Golić Trade"- Gradiška, za zaštitu od kruškine buve. Većina voćara i ove godine ima velike probleme zbog ove štetočine, naročito sada, kada su visoke temperature. Buva intenzivno luči mednu rosu zbog čega je otežana zaštita.

Na slikama se vidi da je kruškina buva prisutna u zasadu Ilije Mijatovića, na plodu, ali na mjestima gdje nema gline.Tamo gdje je ostala glina nije registrovano prisustvo buve. Dakle, ima je, ali ne mnogo.




Već danas ili sutra biće urađen insekticidni tretman, na žalost, ali je potreban da bi se spriječilo izlučivanje medne rose jer glina slabije djeluje na larve. Međutim, izbjegnuto je tretiranje insketicidima prve generacije buve. Postignuta je i poprilično velika, novčana, ušteda, a mnogi voćari, do sada, radili su, protiv buve, čak i četiri tretmana insekticidima.

Naravno da će biti još tretmana glinom ali moram da pomenem uvaženog stručnjaka Pilju Dakića koji mi je ranije sugerisao da se, u tretmanu glinom, doda i okvašivač, npr. Galmin i sada, zaista, mislim da je potrebno, prilikom svakog tretmana glinom, dodati okvašivač jer onda, siguran sam, ne bi bilo situacija da na plodu ostanu prazna mjesta, tj. bez gline. Na taj način smanjiće se, dodatno, ispiranje gline sa ploda i listova.

U istom zasadu i dalje se, povremeno, provodi i zaštita stabala breskve domaćim mlijekom. Rezultati su impresivni, nema Monilie, pepelnice,krastavosti, šupljikavosti na plodovima i listovima.









Comments

Popular posts from this blog

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?