Kako pripremiti rastvor sa kaolinskom glinom

Mnogo kolega i članova grupe "Voćarstvo", na Fejsbuku, kontaktiralo me proteklih dana u vezi s primjenom kaolinske gline. U narednim rečenicama pojasniću postupak pripreme za prskanje glinom na imanju Dragana Šubašića, nedaleko od Banjaluke. Na donjim slikama je vreća sa granulisanom kaolinskom glinom ( 15 kg ) i kanta od 15 litara u kojoj je bila rastopljena glina u granulama.

























Nakon nekoliko dana glina se rastopila i stavili smo je u prazno bure od 200 litara i počeli sipati vodu. Glina koja je ostala u kanti mlazom vode skidala se sa strana kante i ta voda se takođe sipala u bure.



Žitka smjesa gline i vode se miješa sve dok se bure ne napuni. U smjesu smo dodali malo Kristalona i sodu bikarbonu, pakovanje od 400 grama, ali medicinsku, koja se može kupiti u apotekama, ne onu iz marketa. Soda je dobar, kontaktni fungicid, protiv skoro svih bolesti.














Kada se bure napuni do vrha, uz neprekidno miješanje, dobije se poprilično žitka tečnost koja se procijedi kroz dječiju pelenu, mogu i ženske čarape, u prskalicu kapaciteta 13 litara. Stavili smo 10 litara ove tečnosti i tri litre vode. Iako se miješa uvijek ostaje talog na peleni zato se pelena, ako vidite da talog ne dozvoljava glini da uđe u prskalicu, mora isprati mlazom vode. Sa kaolinskom glinom u prahu, naziva "Aspanger" koja se može kupiti u apotekama "Golić trade"iz Gradiške, taloga skoro i da nema tako da nema velike bojazni od začepljenja dizni na prskalicama.


Onda se pristupa prskanju. Brko Dragan baš se potrudio i dobro oprskao voćke tako da se ne očekuje piljenje jaja druge generacije kruškine buve koje je počelo iako se na stablima može vidjeti preklapanje larvi i starijih imaga prve i jaja i mladih imaga druge generacije buve.



Na donjim slikama vidi se efekat prskanja, odnosno, pokrivenost ploda i lišća. Ako poslije prskanja padne baš jaka kiša, ponovite prskanje. Voćari koji koriste 1000 litara vode po hektaru mogu, u više navrata, da sipaju vodu u veće bure i dopunjuju atomizer jer kad se dođe blizu dna bureta vidjeće se talog od gline, na dnu, koji se treba razblažiti vodom. Sve dok ima taloga tečnost će biti žućkaste boje i može se sipati u atomizer ili manju prskalicu. Dovoljno je 200 litara tečnosti sa glinom u atomizer od 330 litara da bi se postigla dobra pokrivenost.






Comments

Popular posts from this blog

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?