Mlijeko - saveznik u sprečavanju kovrdžavosti lista breskve

Najveći problem voćaru koji uzgaja breskve je Taphrina deformans - kovrdžavost lista breskve. Gljivica zarazi voćku u vrijeme otvaranja pupoljaka i ako se tada ne reaguje svi kasniji tretmani nemaju efekta. Na slikama su stabla breskve kod jednog voćara u okolini Banjaluke. Iako ima "samo"dva duluma breskve velika mu je muka bila da kida zaražene listove, pršće Mankozebom i posipa KAN oko voćaka.

Uglavnom, prvi put, nakon mnogo godina, spriječen je napad Taphrine. U zimu smo tretirali stabla bakrom i krečom, u rano proljeće bakrom i dva puta Kaptanom, uz dodatak domaćeg mlijeka, ne kupovnog u tetrapaku. Pošto se za jedan tretman koristi 120 litara vode dodali smo 12 litara mlijeka, u oba navrata. Mislim da je bilo efekta zbog primjene mlijeka, koje stvara zaštitni fil na pupoljku i štiti od ulaza gljivica, tako da ćemo iduće godine prskati bakrom i krečom, ali bez fungicida.

Listovi su modri.ishranjeni jer mlijeko sadrži kalcijum, fosfor, kalijum, tiamin, folnu kiselinu. Može da se koristi i za prihranu i zaštitu i ostalih voćarskih ali i povrtarskih kultura tako da preporučujem primjenu mlijeka svima koji imaju manje zasada breskve i povrća na otvorenom ili u plastenicima.



Comments

Popular posts from this blog

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?