Prirodni neprijatelji odradili posao ali,uskoro, slijedi novi napad kruškine buve.

Prva i druga generacija kruškine buve, u ovoj godini, u većini voćnjaka prouzrokovala je velike štete na mladarima i plodovima krušaka. Visoke temperature krajem maja i u prvoj polovini juna dovele su do prave "eksplozije" u razvoju larvi i lučenju medne rose, a u mnogim voćnjacima,primijećeno je da je buva stekla otpornost na neke insekticide.

Mnogi su, po dva puta, tretirali samo prvu generaciju larve. Ali,ako godinama, minimalno, dva puta koristite npr. Armadu, normalno je da će buva postati otporna na aktivnu materiju abamektin. Što su se više koristili insekticidi napad je bio sve jači. Čak i kad se insekticid primjenjivao na početku napada, tj. početka lučenja rose, efekti primjene bili su slabi.

Buva se borila da preživi, nagon za opstankom je bio, u većini slučajeva, jači od hemije. Još, nije bilo pljuskova da saperu rosu i mnogi uzgajivači će, zbog toga imati prljave plodove, tj. drugu klasu, a kruške će biti ove godine,samo je problem što će cijena biti niska jer će biti malo plodova prve klase. Težak period je pred nama.

Misim da je potrebno da se, u potpunosti, promijeni pristup i način borbe protiv kruškine buve. Od momenta tretiranja do praćenja štetočine. O tome, uskoro, više ću pisati.

Ono što je interesantno jeste da su najbolje prošli voćari koji nisu nijednom tretirali svoje zasade insekticidima, što je prilično frustrirajuće za one koji su ih koristili. Na slici ispod je Viljamovka, uslikana prije nekoliko dana, na stablima koja nisu nijednom tretirana insketicidima protiv buve.


Riječ je o dvorištu sa desetak stabala ali, u nekoliko okolnih dvorišta, takođe ima stabala krušaka tako da se ne može govoriti o izolovanim stablima. Zaključio sam da je to zbog toga što je godina bila povoljna za buvu ali i za njene predatore i zbog toga nije došlo do napada. Dakle, prirodni neprijatelji su odradili posao. Bubamara i zlatooka imali su povoljne uslove za razvoj i, u značajnoj mjeri, smanjili su populaciju buve. Tanka je razlika između odluke da li da koristite hemiju ili ne?


Ako nećete da koristite hemiju, uzmite čili papričice, mljeveni biber, crveni i bijeli luk, list oraha i paprati (kanta desno), koprivu, gavez, maslačaki hajdučku travu (kanta lijevo), surutku (kanta iznad sa žućkastom tečnošću), rastopljeni kokošiji stajnjak (narandžasta kanta), crveni luk, brašno, kaolinska glina i list pelina ( kanta iznad narandžaste). Još uzmite sirće i sodu bikarbonu.

Tretman sam odradio prošle sedmice, prije kiša. Još je bilo lučenja medne rose. Ako vidite pčele i bumbare u krošnji krušaka znajte da su larve prisutne i da luče rosu.

Po petnaestak litara ovih tečnosti, dvije litre sirćeta i pola kilograma sode, stavite u 150 litara vode i dobićete čistije plodove, larve buve biće spržene, a neće biti ni rose.


Uskoro će napad treće generacije buve. Slijedi period sa visokim temperaturama. Ako potraje biće gusto, ako ne, napad će biti slabiji. Ponoviću prskanje, opet, sa ovim preparatima. Možete i kombinovati, ne mora sve da se primijeni. Malo duže traje priprema i cijeđenje ali siguran sam da će biti uspješno.



Comments

Popular posts from this blog

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?