Voćna pipa šljiva (Rhynchites bacchus), opasnost iz drugog plana

Kada je riječ o štetočinama šljiva najviše se govori o šljivinoj osici i šljivinom savijaču. Međutim, ima još opasnih nametnika, a među njima je voćna pipa, koja može da ošteti i do 80% plodova, što je svrstava u isti red sa savijačem i osicom. Imago i larva pojavljuju se naročito kada je hladnije proljeće. Štetočina, u jesen i proljeće, grize pupoljke šljiva,breskvi, kajsija ali i jabuka i krušaka, koji se osuše i opadnu. U parilu i maju kada su plodovi veličine lješnika ili oraha imago ih izgriza,a nakon toga, na otvoru se pojavljuju gljivice, naročito Monilia.

Tijelo pipe je ljubičaste ili bakarno zelene boje. Oni koji koriste insekticide protiv osice regulišu i brojnost pipe ali u organskom načinu uzgoja, preporučujem da se koriste začini kao što su ljuta,mljevena, paprika, biber,čili i cimet, u omjeru 30 gr/10 litara vode, a može i bijeli i crveni luk, 0.5 kg/100 l vode. Pomaže i pelin, 30 gr/10 litara vode jer pipa ne podnosi njegov miris.


Dodatak. Šta radi drvenar stablu šljive. Ako vidite ovakve simptome znajte da je to od drvenara, a preporuke za suzbijanje sam dao u ranijim tekstovima.




Comments

Popular posts from this blog

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?