Zakidanje zaperaka na paradajzu


Zakidanje zaperaka neophodna je mjera ako želite da vam stabljike paradajza napreduju. Suština je u tome da zaperci koji rastu u pazuhu osnovnih grana crpe hranjljive materije ostatku biljke što utiče na manji broj cvjetova, plodova i na kraju, sitnije plodove.

Zaperak
Zaperak u pazuhu grane




















Ako je vrijeme kišovito i ima mnogo vlage zakidanje se može vršiti i dva puta sedmično jer vrlo brzo izrastu novi.

Uporedo sa zakidanjem zaperaka odstranjuju se i deblje grane, bliže tlu. Najbolje je da do 20 centimetara od zemlje stabljika bude bez bočnih razgranjenja. Ako ih ostavite, biće blizu ili na zemlji i idealne su za napad plamenjače.



Stabljika prije zakidanja

Poslije zakidanja, tretirajte stabljike prihranom u vidu vode u kojoj je bila potopljena kopriva, gavez, maslačak, djetelina. Može se dodati i mlijeko sa sodom bikarbonom, zbog dezinfekcije jer kada se kidaju zaperci i donje, deblje, grane dolazi do oštećenja stabljike i prodora patogena u biljku.


Poslije zakidanja zaperaka

I zaperci mogu da se iskoriste. Ako su du\ine od pet do osam centimetara, možete ih, kada ih otkinete, osloboditi donjih listova, ostaviti samo vršne i tako ih posaditi. Stavite u rupu stajnjak, dobro zalijte i imaćete novu stabljiku paradajza.

Zapamtite, stavljajte travu oko stabljika, prihranjujte i navodnjavajte biljke. Pršćite mlijekom i sodom, uz malo jestivog ulja, i rezultat neće izostati. 

Comments

Popular posts from this blog

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?