Da li je Viljamovka precijenjena sorta krušaka?
Viljamovka je najbolja sorta krušaka za preradu i to je jedina istina. Tako misle i u Evropi ali se, za razliku od Evropljana, kod nas i dalje prvenstveno gleda da se proda kao konzumna kruška jer joj je cijena (ako ide za industriju) manja. Ključno je pitanje: da li bi neko ko sadi krušku trebalo da stavi Viljamovku kao vodeću sortu? Odgovor je – ne! Zašto?
Prvi razlog je, kao
što je navedeno, što je Viljamovka industrijska sorta. Najbolja je za rakiju. Nijedna nema tako
dobar ukus kada sazri kao što je Viljamovka. Prva klasa može da se proda po
višoj cijeni kada ide i kao industrija. Od Viljamovke se može praviti i sok,
mada ima i boljih sorti poput Santa Marije.
Treći razlog je tržište, naročito ako se
želi izvoz u
inostranstvo. Primjera radi, Rusi vole zelenu Viljamovku i gledaju svaku fleku
na plodu, a takvu čistoću veoma je teško ostvariti kod ove sorte, za razliku od
Konferansa i Abate Fetela. To najbolje znaju izvoznici za Rusku Federaciju kada
im se vraćaju kamioni sa granice i kada moraju da plaćaju penale ruskoj strani.Viljamovka
je najbolja za preradu. Viljamovka se sve manje izvozi a problem predstavlja i uvoz
zbogčega naši voćari ne mogu da prodaju svoje plodove jer su kruške iz Čilea
ili Argentine uvezene po nižoj cijeni pa i prodajna cijena u marketima bude
primamljiva kupcima ali ne i voćarima od kojih se traže nerealno niske otkupne
cijene.
Zbog svega
navedenog, trebalo bi da se poveća prerada plodova Viljamovke, a da se, kao
konzumna kruška više gaje Konferans i Abate Fetel koji imaju prolaz i u Rusiji
i na zapadno-evropskom tržištu.
To su već uvidjeli
pojedini, veći proizvođači, krušaka u Republici Srpskoj pa su posadili
dvogodišnje ili trogodišnje sadnice sorte Konferans koje brže stupaju u rod,
manje su osjetljive na mrazeve i cijenjene su kod potrošača.
Mnogi proizvođači
iskrčili su svoje voćnjake u kojima je prvenstveno bila zastupljena Viljamovka.
Neke procjene navode da je 30% manje zasada pod kruškama u posljednje dvije
godine. Ne samo zbog niske
cijene prilikom otkupa već i zbog nemogućnosti postizanja dobrog
kvaliteta, prvenstveno uzrokovanim nedostatkom stručnog vođenja voćnjaka, što
je dovelo do pojave bolesti kao što su čađava krastavost, odnosno, Venturia
pyrina i prljavih plodova od napada kruškine buve.
Način da se
sačuvaju zasadi Viljamovke jer, realno, neće svi iskrčiti zasade, jeste čuvanje
krušaka u hladnjačama. Tačnije, potrebno je obaviti berbu dok je još zelena,
staviti je u hladnjaču i čekati bolju cijenu jer se može čuvati nekoliko
mjeseci, a u ULO hladnjačama, još duže. Takođe, neophodna je bolja stručna pomoć voćarima,
obavljanje tretmana samo kad su neophodni, kao i efikasnija zaštita od kruškine
buve. Ukoliko postoji mogućnost, voćari bi i dalje trebalo da prave rakiju od
Viljamovke, koja nije toliko popularna kao rakija od šljiva, ali se može
prodati, naročito u Federaciji BiH. Osim toga, formiranjem zadruga i uvođenjem
proizvedene rakije u legalne tokove, moglo bi da se postigne mnogo jer evropsko
tržište može da apsorbuje veću količinu rakije od Viljamovke, ali samo do
jačine od 42 stepena, ne više, jer je prejaka za konzumente.
Dakle, ako se
podižu novi zasadi krušaka, moja preporuka je Karmen, Konferans i Abate Fetel.
Ove sorte su dominantne i u evropskim
voćnjacima i još dugo će imati prolaz na svim tržištima. Nisu
zahtjevne za uzgoj i zaštitu. Imaju i dobar ukus a mogu i da se prerađuju.
U novim voćnjacima,
Viljamovka može da dođe kao oprašivač.
Takođe, nemojte da sadite Santa Mariju, osim da je oprašivač gore navedenim
sortama. Još uvijek prva klasa može da se proda kao konzumna po dobroj cijeni,
naročito u decembru, ako
nema dovoljno nje i Fetela. Problem je druga klasa Santa Marije. Sitniji su
plodovi, koji teško nađu put do kupaca, osim ako nema dovoljno ostalih sorti.
Jedna od najvećih muka naših uzgajivača krušaka je druga klasa Santa Marije.
Generalno, naši voćari nisu
raspoloženi za promjenu sortimenta. Mnogo su oprezni u odnosu na kolege iz
evropskih zemalja, zbog čega imamo problem sa sortimentom koji može da se
izvozi u EU.
To je naročito
izraženo kod jabuka, na primjer Ajdared.
Ipak, u slučaju nedostatka ovog voća na evropskom tržištu, pomenuta sorta opet
može da se proda. Rusi je i dalje vole i ona zaista redovno rađa. Imak ukus i sočnost i laka je za
rezidbu. Kako god da se oreže - rađaće.
Da se nešto mota po
glavama voćara, pokazuje i inicijativa Udruženja voćara RS koju će ubrzo da
upute nadležnim institucijama u vidu pomoći za nabavku 100.000 bezvirusnih sadnica jabuka i to
sorti koje imaju prolaz u Evropi i svijetu. Možda se uskoro nešto promijeni i po
pitanju sortimenta krušaka.
Izvor: www.agroklub.ba
Comments
Post a Comment