Da li je potrebno prskati kruškinu buvu nakon berbe?

Bespotrebna zaštita krušaka tokom vegetacije koja dostiže dvadeset, pa i više, tretmana ima za rezultat povećane troškove koji idu i do 1.500 evra po hektaru. Uz nižu otkupnu cijenu to je, naročito, neisplativo većini proizvođača s manjim zasadima što dovodi do toga da se, sve više voćnjaka, krči.

Značajnu stavku u zaštiti čine tretmani protiv kruškine buve, lat. Psylla spp koja lagano postaje sve otpornija na većinu postojećih insekticida, naročito sa aktivnom materijom abamektin.



Zadovoljavajuće rezultate, za sada,  u zavisnosti od faze razvoja štetočine, najviše daju insekticidi na bazi spirotetramata, piriproksifena i najnovijeg, spinetorama ali je sigurno da će, u godinama koje slijede, buva razviti rezistentnost na navedene aktivne materije. Tu je i Fesil ( gvožđe ) ali je većini skup kao i navedeni insekticidi. Treba imati i na umu da su neki insekticidi iz grupe neonikotinoida zabranjeni u većini evropskih zemalja a, takođe, djeluju na buvu. Izvjesno je da će ova grupa uskoro biti potpuno zabranjena za korišćenje u poljoprivredi.

Da bi se što duže odgodila ta pojava nije potrebno, nakon opadanja lista, prskati stabla protiv prezimljujućih stadija buve, kao što rade mnogi voćari. Buva prezimljava u stadijumu imaga, na stablu. Uglavnom se koriste insekticidi iz grupe piretroida koji bi trebalo da unište većinu populacije imaga. Ali zašto je to bacanje novca?



Naime, imago buve dolijeće i iz obližnjih šuma do stabala krušaka već u februaru, kada se pojave prvi topliji dani. Ako se upotrijebi insekticid protiv imaga buve, u novembru i decembru, uslijed kiša i snijega njegov efekat će da prestane do februara kada se na stablima registruje imago iz šuma. I da se udruže jaja položena od imaga koji je prezimio na stablu i koji takođe počinje sa polaganjem jaja u februaru, i jaja od imaga iz šuma, insekticid koji se upotrijebi u februaru ili martu, dovoljan je da uništi sva jaja štetočine. Smanjenje populacije imaga koji prezimljava na stablu nema nikakvog efekta na napad prve generacije buve nakon cvjetanja.




Umjesto toga, voćari bi, nakon konsultacija sa svojim zaštitarima, više pažnje trebalo da obrate na vrijeme tretiranja, odnosno, pravi momenat za prskanje. Zaštitari imaju mnogo zasada koje kontrolišu ali slanje poruka, na osnovu poslatih slika, bez prisustva u zasadu, nije formula za uspjeh. Zbog toga se često dešava da se grančice uprljaju od medne rose koju su lučile larve buve, kao što se vidi na slikama. Dolazi i do slabije diferencijacije rodnih pupoljaka za narednu godinu i do lakše pojave bolesti, naročito virusa.

Zato, tretmane protiv buve koja ima i do pet generacija godišnje, ne bi trebalo obavljati tokom zime sve do februara, kada počinje let imaga. To je bespotrebno trošenje novca i zagađivanje životne okoline. Umjesto toga, reagujte na vrijeme i pratite razvoj štetočine.

 Izvor: www.agroklub.ba

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?