Rezidba krušaka na "klik"

 Jaka zimska rezidba uzrokuje pojačan rast mladara početkom naredne vegetacije i ako se na vrijeme ne odradi ljetnja rezidba doći će do formiranja vodopija koje, za jednu sezonu, mogu da narastu više od dva metra. Osim visine, naročito u slučaju ljeta sa više padavina i ako se ne poviju, doći će do odrvenjavanja u bazi mladara zbog čega će se poremetiti protok hranjljivih materija i proces formiranja većeg broja rodnih pupoljaka za narednu sezonu.

U bazi tog mladara, odnosno, vodopije neće biti formirani rodni pupovi, vrlo rijetko će ih biti na vrhu, a doći će i do zagušivanja krošnje i slabije obojenosti formiranih plodova na ostalim granama. To je najviše izraženo ako se ti mladari i buduće vodopije formiraju u blizini provodnice. Zato se takvi mladari uklanjaju u zimskoj rezidbi i ako ih je više blizu provodnici, svake godine dolazi do udaljavanja zone sa rodom od provodnice. Na terenu se često vidi, naročito kod sorti Viljamovka i Santa Marija da prvi plodovi budu formirani i do pola metra od provodnice što je bespotrebni gubitak većeg roda po stablu.





Da bi se to spriječilo primjenjuje se rezidba na “klik“ koja nije česta u praksi ali je pokazala dobre rezultate koji se ogledaju u povećanju prinosa po stablu jer se zona rodnosti vraća prema provodnici. Naime, iz spavajućih pupoljaka, nakon zimske rezidbe, formiraju se kratke ili srednje duge drvne grančice koje ne nose rodne pupoljke sa strane ili na vrhu. One se obično pojavljuju iz provodnice ili na početku skeletne grane. Dužina im je, obično, do 25 centimetara. Jaka zimska rezidba uzrokovaće veliki broj takvih grančica koje, tokom ljeta, ako se ne poviju ili ne skrate na četiri do pet pupoljaka, izrastu u duge nerodne drvne grane ili jake vodopije, bez rodnih pupoljaka. Zato je najbolje da se, u zimskoj rezidbi, orežu, odnosno, skrate na četiri do pet pupoljaka koji će tokom ljeta da se diferenciraju u rodne pupoljke. Ako tanke, duže, grane rastu iz provodnice mogu da se skrate rezidbom na “klik“ ili da se saviju ispod skeletne grane pod uglom od 90 o. Ako ih je mnogo, trebalo bi da se prorijede, tj. višak grana da se skrati do provodnice.




Ne bi trebalo da dođe do jačeg razgranjavanja u vidu metle na mjestu reza, a takve grančice će ujedno smanjiti i rast vodopija na ostalim dijelovima rodne grane. Na vrhu takvih grančica takođe može da se formira rodni pupoljak, a iste grančice mogu da se formiraju na dvogodišnjoj kratkoj grančici.

Ujedno će se stabilizovati protok hranjljivih materija što pokazuje i činjenica da se iz takvih pupoljaka, dobijaju najbolji plodovi. Takvi plodovi su prvi u raspodjeli hranjljivih materija koje se iz zemljišta vuku korijenom. Nema ništa ljepše za voćara nego kada vidi kako se na skeletnoj grani, u bazi stabla, cijelom dužinom vide formirani plodovi.




Još je važno pomenuti da se ne režu deblje grančice koje su na skeletnoj grani ili su izrasle iz provodnice. Na klik se režu grane debljine najviše do jednog centimetra. Deblje orezane grane ne bi trebalo da u bazi, to jest na dva ili tri pupa, formiraju rodne pupoljke.

Izvor: www.agroklub.ba

 

Comments

Popular posts from this blog

Listovi japanske jabuke možda mogu biti od koristi u organskoj zaštiti

Zaštitite povrće s mlijekom i sodom

Kako prepoznati rodne pupoljke za narednu godinu i zašto je važna rezidba?